Dagens PS

Gardells nya LKAB-attack – värnar skattebetalarna

LKAB
Christer Gardell vill "minska skattebetalarnas risk" och kräver att staten börsnoterar LKAB för att marknaden ska kunna pröva bärkraften i gruvjättens gröna stål-satsning. (Foto: TT / montage)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 04 juni 2024Publicerad: 04 juni 2024

Finanstoppen Christer Gardell ställer nu som krav att staten börsnoterar LKAB för att bedöma bärkraften i den extremt dyra gröna stål-satsningen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Gardell anser att investeringarna i grönt stål är “slöseri med skattepengar” vilket han är “allergisk motståndare till”, vilket Dagens PS alltså tidigare uppmärksammat med hänvisning till Di och SvD.

Tillsammans med en rad andra tunga näringslivsprofiler har riskkapitalisten och miljardären finansierat en kritisk granskning av grönt stål-satsningarna i norr.

Bakgrunden till hans Ceviangrundarens utspel nu om att staten bör börsnotera LKAB och som han gör i Dagens Industri är den rapport som Riksrevisionen flaggat för – den ska granska LKAB:s beslut att gå över till att använda vätgas för tillverkning av järnsvamp.

LKAB:s vd angriper Riksrevisionen

Den rapporten ska vara klar i april nästa år.

LKAB:s vd Jan Moström är kritisk till rapporten och uttrycker förvåning över att affärsmässiga planer hamnar under lupp.

Christer Gardell anser dock att det är högst rimligt att “notera 25 procent” av den statliga gruvjättens satsning på grönt stål.

“Det skulle frigöra en stor summa pengar och minska skattebetalarnas risk, men framför allt bjuds marknaden in att syna de här investeringarna på en daglig basis. Staten skulle behålla kontrollen men det skulle påtagligt förbättra ägarstyrningen”, säger han till Di.

ANNONS

Tidningen skriver att analytiker konstaterar LKAB:s omställningsplaner sänker värderingen rejält.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS