Dagens PS

Gängens lyxvaror – rena guldgruvan för Kronofogden

kronofogden
En ny lagändring har gjort det möjligt för Kronofogden att göra utmätningar på distans (Foto: Pexels, Vilhelm Stokstad/TT).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 16 okt. 2023Publicerad: 16 okt. 2023

Rolex-klockor, guldarmband och märkeskläder. Bara under det senaste året har Kronofogden utmätt en hisnande summa från de kriminella gängen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En lagändring, som trädde i kraft för drygt ett år sedan, har gjort det möjligt för Kronofogden att utmäta saker på distans genom ett samarbete med polisen.

Vid misstanke om brott kan polisen, när de är ute på uppdrag, numera kontrollera om personen har ett ärende hos Kronofogden.

Läs mer: Så har kriminella plockats på miljoner

Myndighetens handläggare kan, i sin tur, fatta beslut om utmätning direkt via telefon. Nästa steg är att polisen omhändertar ägodelar, som dyra klockor eller märkeskläder, som Kronofogden sedan hämtar nästa dag.

Det nya samarbetet har varit lyckat.

Mellan augusti 2022 och samma månad i år, har utmätningen resulterat i 70 miljoner kronor. Det rapporterar Svenska Dagbladet.

“Vi ser att det fortsätter och det ger 5–6 miljoner kronor per månad. Vi får in tio gånger så mycket som tidigare”, säger Johannes Paulson, nationell samordnare för att motverka brott vid Kronofogden, till SvD.

“Det ska vara jobbigt att vara kriminell. Man ska inte kunna visa upp en positiv livsstil för det är det inte. Det är inte kul att leva på det här sättet,” fortsätter Johannes Paulson.

ANNONS

Läs även: Så tjänade Kronofogden 145 miljoner – på kriminella

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS