Dagens PS

Frågan alla vill ha svar på i Warren Buffetts legendariska årsbrev på lördag

Spänningen är stor inför Warren Buffetts legendariska aktieägarbrev som publiceras på lördag. (bild: Nati Harnik)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 22 feb. 2024Publicerad: 22 feb. 2024

På lördag den 24 februari är det högtidsstund för börsintresserade världen över. Då släpper börsoraklet från Omaha sitt årliga legendariska aktieägarbrev.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att årets upplaga av brevet blir historisk vet vi redan nu. Det blir nämligen det första brevet som Warren Buffett skriver utan sin parhäst Charlie Munger som gick bort i november 2023.

Odödliga visdomar och citat

Berkshire Hathaways årliga aktieägarbrev har fått legendstatus för att det är mer än en text som bara beskriver det gångna verksamhetsåret.

Det är i breven som många av de odödliga citat och visdomar som duon Warren Buffett och Charlie Munger gett upphov till först har satts på pränt som Dagens PS också har skrivit om.

Brevet brukar analyseras på längden och tvären men oftast är det de enkla välformulerade sanningarna som småsparare världen över har mest nytta av. En av de tänkvärda insikterna som förmedlades i fjolårets brev och som Forbes skev om som en av elva lärdomar från 2023-brevet är exempelvis:

“Charlie and I are not stock-pickers; we are business-pickers.”

Financial Post gick till och med så långt för några år sedan att man gjord en lista på Warren Buffetts fem bästa aktiebrev någonsin.

1977, 1983 och 1984 pekades ut som särskilt läsvärda år. Men också 2001 efter terrorattacken 11 september och 2008 i spåren av finanskrisen och Lehman Brother-kraschen.

ANNONS

För den som inte kan hålla sig till lördag så finns alla tidigare årsbrev från 1977 och framåt samlade att botanisera i här. När 50 år av visdom med andra ord.

ANNONS

Senaste nytt

Kommer årsmötet ändra format?

Så vad kan då förväntas av årets brev förutom att det troligen blir en särskild hyllning till Charlie Munger?

Enligt Andrew Barry, skribent på Barrons finns det flera saker att hålla utkik efter för investerare. Det handlar om året som gått, bokfört värde, detaljer kring genomförda affärer men även om Berkshire Hathaway föreslås köpa tillbaka egna aktier eller ej.

Mest intresse kanske dock eventuella utfästelser kring det klassiska årsmötet kommer att tilldra sig. Kommer formatet där Warren Buffett tillsammans med parhästen Charlie Munger i timmar har suttit på scen och besvarat frågor från publiken vara kvar nu när Munger inget längre finns med?

Om aktieägarbrevet är den heliga skriften så har årsmötet varit som ett “börs-Mecka” som investerare världen över i alla fall en gång i livet har velat besöka.

På lördag får vi svaret om det är kvar eller en era tagit slut.

Läs mer:

ANNONS

Warren Buffett stuvar om – här har han köpt

23 svenska aktier skräddarsydda åt Buffet

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS