Efter ett starkt börsår 2019 har flera av Stockholmsbörsen största bolag höga förväntningar på sig i kombination med stora utmaningar det kommande året, skriver Dagens Industri i en analys.

ANNONS

Atlas Copco är det största bolaget på Stockholmsbörsen sett till marknadsvärdet, en position som man tagit åter efter utdelningen av Epiroc 2018. Bolaget har en värdering på 26 gånger vinsten och 4 gånger försäljningen. För att motivera den höga värderingen måste de öka vinsten både organiskt och genom företagsköp, samtidigt som man måste ta hänsyn till konjunkturen.

Ericsson beskrivs vara den största västerländska mobilteknikleverantören som tävlar med bland annat den kinesiska giganten Huawei. Den stora frågan det kommande året blir lönsamheten på nya 5g-order.

För H&M:s del blir den stora utmaningen de höga förväntningarna på en vinstökning även under 2020 där man måste öka e-handeln och dra ned på butikshyrorna.

Telias nya vd och ordförande kommer behöva hantera köpet av Bonniers tv-verksamhet och samtidigt gå storägaren svenska staten till mötes.

För Volvos del blir den stora frågan om storägaren Fredrik Lundberg går marknaden tillmötes med en extrautdelning, vilket beskrivs vara avgörande för aktiekursen under kommande år.

ANNONS
ANNONS