Det skandalomsusade fastighetsbolaget Evergrande fortsätter rasa på Hongkongbörsen och jämförs nu med ett ponzibedrägeri.

ANNONS

Anne Stevenson-Yang, analytiker vid J Capital Research i New York, jämför det kinesiska fastighetsbolaget Evergrande med ett ponzibedrägeri och som alltid när det gäller den typen av bedrägerier når man ”oundvikligen alltid sitt slut”, skriver hon i en analys som Dagens Industri hänvisar till, och i samma artikel nu på måndagsmorgonen framgår det att Evergrande fortsätter rasa på Hongbörsen, minus 17 procent i den inledande handeln.

Fastighetsbolaget väntas missa sina deadlines för räntebetalningar för banklån på måndagen och obligationer på tisdag.

Oron uppges vara stor över att Evergrande går mot en kollaps, bolagets aktie uppges ha dykt med hela 85 procent i år.

Expert: Högriskläge inprisat

”Marknaden har prisat in möjligheten för ett högriskläge”, säger Iris Pang, chefsekonom för Kina på Ing bank i Hongkong”, till Di på måndagsmorgonen.

Evergrande har sitt säte i Shenzhen i Kina och tyngs av skulder på motsvarande svindlande 2 600 miljarder kronor.

Under flera års tid uppges experter ha varnat för bolagets likviditetsproblem, samtidigt som boendespekulanter fått köpa ofärdiga lägenheter vilket riskerar att slå mot över en miljon bostadsköpare.

Kinesiska Evergrande jämförs av många bedömare med den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers, som kraschade 2008 och då utlöste en global finanskris.

Andra menar att påverkan på Kinas ekonomi blir begränsad.

ANNONS
ANNONS

Strax innan lunch, lokal tid, var Hongkongbörsens Hang Seng-index ner med drygt 4 procent, enligt Di som uppger att Evergrande var det stora sänket.

Läs även: Nevs ägare kraschar på börsen [Dagens PS]

Läs mer: Dramatiska tapp i Kina för svenska småsparare [Dagens PS]