Dagens PS

Första björnmarknaden för obligationer på en generation

obligationer
Obligationer är i en björnmarknad för första gången sedan 1960-talet. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 02 sep. 2022Publicerad: 02 sep. 2022

Under press från centralbanker som försöker stoppa den skenande inflationen har globala obligationer fallit ned i sin första björnmarknad på en generation, rapporterar Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bloombergs Global Aggregate Total Return Index för statsobligationer och företagsobligationer av typen Investment grade har fallit med 20 procent sedan toppen 2021, vilket innebär att obligationerna är inne i en så kallad björnmarknad.

“Jag misstänker att den sekulära tjurmarknaden för obligationer som startade i mitten av 1980-talet håller på att ta slut”, säger Stephen Miller som har täckt räntemarknaden sedan dess och nu som investeringskonsult på GSFM.

“Avkastningen kommer inte att återgå till de historiska bottennivåerna både före och under pandemin”, säger han.

Senast det var en björnmarknad för obligationer var på 1960-talet.

Björnmarknaden på obligationsmarknaden infaller samtidigt som aktiemarknaden också faller där MSCI Inc.’s index över globala aktier är ned 19 procent, vilket gör läget svårt för investerare som har få säkra tillgångar. En amerikansk mätpunkt på klassisk portfölj med 60 procent aktier och 40 procent obligationer är ned 15 procent i år och är på väg mot sitt sämsta år sedan 2008, skriver Bloomberg.

“Vi befinner oss i en ny investeringsmiljö, och det här är en enorm sak för de som förväntar sig att ränteintäkterna ska vara en diversifierare att riskera i aktier”, säger Kellie Wood, ränteförvaltare på Schroders Plc i Sydney.

Läs även: Obligationsmarknaden skakar – oro för räntehöjningar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS