Första AP-fonden säljer alla sina aktier inom olja och naturgas. Men det är inte för omtanke om moder natur. Snarare döms aktierna ut som olönsamma.

ANNONS

Tidigare har Första AP-fonden gjort sig av med oljesand och kol. Nu tar man nästa steg med olja och naturgas.

”Vi säljer inte för att det är ett viktigt instrument ur ett klimatperspektiv, även om jag som person tycker att det är viktigt att vidta åtgärder för klimatet, utan för att vi ser finansiella risker med fossilt längre fram i tiden”, säger myndighetens ordförande Urban Hansson Brusewitz till SvD Näringsliv.

I en tid då Coronaviruset härjar skapas rejäl osäkerhet på världens börser. Därför kommer inte Första AP-fonden göra sig av med allt innehav direkt. Pensionärerna ska inte drabbas.

”Nu har ju börsen sjunkit rejält, men ambitionen är att ha avyttrat det mesta inom något år. En stor del är redan avyttrat, men det kan finnas vissa innehav som tar längre tid”, säger Sara Christensen, kommunikationschef för Första AP-fonden, till Expressen.

Allt innehav som är internt förvaltat har redan avyttrats. Men nu börjar arbetet med att även göra sig av med det som är externt förvaltat.

ANNONS
ANNONS

SvD Näringsliv skriver att fonden vid årsskiftet hade investeringar på fem miljarder kronor i bolag som sysslar med olja och naturgas.