Oron över högre inflation och räntor blir allt mer utbredd bland analytiker och kapitalförvaltare. Bland några fondjättar finns dock de som menar att inflationsrisken är överdriven.

Ekonomiska stimulanser från regeringar och centralbanker har tillsammans med förhoppningen om att coronapandemin närmar sig sitt slut utlöst en oro över att en ökad inflation ska sätta stopp för börsfesten.

I USA har statsobligationsmarknaden blivit allt mer volatil i takt med att investerare börjar att diskontera den högre inflationsrisken.

Men bland de australiensiska pensionsjättarna är åsikten en annan. Och i stället hävdar de att inflationen förblir låg, rapporterar Bloomberg.

”Marknaderna har fel. Deflationära krafter är större. Räntorna kommer effektivt att stanna på noll”, säger Sam Sicilia, investeringschef för Host-Plus Pty som förvaltar 56 miljarder australiensiska dollar, motsvarande 367 miljarder kronor.

Deflationstryck

En av de stora anledningarna till att inflationen förbli låg på sikt är att teknologiska utvecklingar har tryckt ner prisutvecklingen.

”Om teknologi är grundorsaken till att vi inte har någon inflation nu innebär det att man inte kommer att kunna skapa inflation på ett bra tag”, säger Michael Clavin, chef över ränteinvesteringar på Aware Super – med ett förvaltat kapital på 140 miljarder australiensiska dollar, cirka 910 miljarder kronor.

Betydande börspåverkan

Samtidigt har coronapandemin satt sitt avtryck på arbetsmarknaden och det kan ta en lång tid innan arbetslösheten är nere på de nivåer som rådde innan pandemin.

ANNONS
ANNONS

Högre inflation utan löneökningar bedömer Michael Clavin som osannolikt och om inflationsförväntningarna inte infrias kommer det att ha en stor påverkan på börsen.

”Om mellan fem och tio år kommer det att finnas folk som säger: Vi skulle ha köpt aktier till en värdering av 20 gånger vinsten”, säger Michael Clavin.

Läs mer: Därför stiger inte räntan [Dagens PS] >>