Dagens PS

Svenska fonder investerar mest i stora techbolag

Svenska fonder
Svenska fonder investerar mest i Microsoft. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 14 juni 2021Publicerad: 14 juni 2021

Svenska fonder investerar i stora techbolag och har sina investeringar främst i Sverige och USA, enligt en sammanställning. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens industri har gjort en sammanställning av vilka aktier de svenska fonderna investerat i, baserat på Finansinspektionens register för värdepappersfonders innehav.

Siffrorna i FI:s register publiceras en gång i kvartalet med två månaders fördröjning. Specialfonders innehav publiceras inte, och ingår inte i DI:s siffror.

Microsoft och Apple lockar

Det största innehavet hos svenska fonder är den amerikanska it-jätten Microsoft, med totalt 65 miljarder kronor från svenska värdepappersfonder. Tvåa kommer Apple, med 60 miljarder kronor investerat.

Därefter är det en trio svenska aktier som lockar fonderna, med Volvo på 65 miljarder, Investor på 46 miljarder och Ericsson på 43 miljarder.

Ytterligare två utländska aktier hamnar på topp-tio-listan, med Amazon på 41 miljarder kronor och Taiwan Semiconductor på 37,6 miljarder kronor. Övriga aktier på topp tio är svenska, Atlas Copco på 38,9 miljarder, Hexagon 37,4 miljarder och Sandvik 35,6 miljarder. ‘

AP7 Aktiefond överlägset störst

Sett till fördelning på länder är Sverige störst, med 42,6 procent av det investerade kapitalet, följt av USA med 24,6 procent. Ingen annat land når över 3 procent. Luxemburg har 2,9 procent, Kina 2,7, Japan 2,5, Storbritannien 2,5 och Finland 2,4 procent av det investerade kapitalet.

ANNONS

Den överlägset största fonden är AP7 Aktiefond som vid första kvartalets slut förvaltade drygt 712 miljarder kronor. Där är det största innehavet Apple. Näst största fond är nästan tio gånger mindre – Swedbank Reburs Technology förvaltar nära 78 miljarder kronor, med sitt största innehav i Paypal.

Läs mer: Rekordhögt sparande i fonder – ökade 11 miljarder i maj

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS