Risktagande är inte enkom synonymt med manliga fondsparare längre. Däremot tar kvinnor i högre grad råd än män när fondportföljen ska stuvas.

Det här visar en undersökning som TNS Sifo Prospera gjort.

Visserligen är kvinnliga fondsparare fortfarande mindre riskbenägna än män, men risktagandet har ökat hos kvinnor, som för övrigt inte bara litar blint på sitt eget huvud utan gärna tar hjälp från andra i valet av fonder.

Män letar däremot oftast fram sina fonder på egen hand.

Rapporten visar också att hållbarhet är viktigare för kvinnor än män när fonder ska väljas.

Nästan 7 av 10 fondsparar

Totalt har nästan 7 av 10 svenskar ett privat sparande i fonder. Vanligast är det i åldersgruppen 35-55 år där hela 75 procent fondsparar.

Sparformen är också vanligare bland män (71 procent) än hos kvinnor (64 procent), enligt undersökningen som återges av Fondbolages förening.

Vanligaste motivet till att både kvinnor och män fondsparar är för att trygga pensionen. Drygt sex av tio (64 procent) uppger att de sparar till sin pension medan 59 procent anger buffert som skäl till sparandet.

På tredje plats kommer bostad (24 procent).

Så här kommenterar Johanna Englundh, sparekonom på Fondbolagens förening, trenden att fler kvinnor vågar ta risk, i ett pressmeddelande om undersökningen:

ANNONS
ANNONS

”Vilken risknivå som är lämplig i ett fondsparande beror på när man tänker sig att man behöver pengarna, men i ett långsiktigt sparande är en högre risk en förutsättning för att få en bra avkastning. Därför är det positivt att det i år är fler kvinnor som kan tänka sig att ta högre risk för att få bättre avkastning.”

Läs mer här.

Läs även: Billiga fonder – kunderna får tillbaka pengar [DagensPS.se] »