Pandemin förstärker trenden att fler köper husdjur. I Sverige registreras i dag 10 procent fler nya valpar än vid årets början enligt Jordbruksverket. En enkätundersökning med katt- och hunduppfödare i Sverige från foderbolaget Royal Canin understryker också den trenden.

Undersökningar i andra delar av Europa och Nordamerika visar på en liknande utveckling. Dessutom spenderar husdjursägare allt mer pengar på sina husdjur under pandemin när ägare och djur tillbringar mer kvalitetstid tillsammans.

Vi på Öhman Fonder letar ständigt efter strukturella samhällstrender som kan omvandlas till lönsamma investeringar och vi tycker att utvecklingen på husdjursmarknaden är intressant. Och vi har redan gjort ett antal investeringar i trenden.

”Tidigare i år tecknade vi aktier i börsintroduktionen av Musti Group – en finsk husdjurskedja med verksamhet i Norden. Bolaget säljer djurmat av högsta kvalitet via både fysiska butiker och online. I Sverige äger de bland annat Arken Zoo och online-plattformen VetZoo. Musti Group har en stark position på den nordiska husdjursmarknaden”, säger Anna Dahlstedt, fondförvaltare på Öhman Fonder och fortsätter:

Husdjur, Öhman Fonder, Anna Dahlstedt
Anna Dahlstedt, fondförvaltare Öhman Fonder.

”En annan intressant nisch är djurhälsa. Där har vi investerat i det svenska bolaget Intervacc som utvecklar ett vaccin mot kvarka. Kvarka är den mest frekvent diagnostiserade infektionssjukdomen för hästar.

Sjukdomen är högst smittsam och det finns inte något effektivt behandlingsmedel i dagsläget. Sjukdomen är också väldigt kostsam för hästägaren om hästen drabbas. Bolaget har kommit långt i processen och förväntas lansera vaccinet nästa år. I bolagets pipeline finns också andra djurvaccin”.

Växer snabbt

Ytterligare ett bolag som Öhman Fonder investerat i är brittiska Dechra. Det är ett djurhälsobolag som växer snabbt och har en stabil och defensiv karaktär med stora fördelar gentemot traditionella läkemedelsbolag. Djurhälsobolag har ingen exponering mot hälsovårdsreformerna i USA, utvecklingstiderna för medicinerna är kortare och hotet från generiska kopior är betydligt mindre.

Det som många blir varse när de köper ett husdjur är att det kan bli en kostsam historia. Utöver foder och eventuell dagisplats tillkommer utgifter som veterinärkostnader och försäkringar. Men om du tycker att du lägger alltför mycket pengar på ditt husdjur har du samtidigt, liksom vi, identifierat en intressant investeringsmöjlighet.

Genom en investering i de bolag som gynnas av den starka husdjurstrenden, skapas förutsättningar för en god långsiktig värdeutveckling i en relativt defensiv sektor med god tillväxt. Kanske det balanserar dina husdjurskostnader?

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Glödhett bolag på iskallt uppdrag [Dagens PS]

Kort om fonden:
Öhman Global Småbolag Hållbar tar en global ansats till småbolagsförvaltning. Genom att vaska fram guldkornen från ett universum av tusentals potentiella investeringar strävar fonden efter att skapa en koncentrerad portfölj av världens kanske mest attraktiva småbolag.

Handla hos Avanza
Handla hos Nordnet
Läs mer hos Öhman Fonder
Viktig information: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Vi rekommenderar att du läser fondens faktablad och fullständiga informationsbroschyr på ohman.se/fondlista innan du köper andelar i en fond.