Odin Fonder har dumpat sitt innehav i kontanthanteringsföretaget Loomis, som haft det tufft under Coronapandemin. 

I en intervju med Dagens industri berättar Hans Christian Bratterud att han har stuvat om i de två fonder han förvaltar, Odin Sverige och Odin Small Cap. Han sköter fonderna tillsammans med Jonathan Schönbäck med stöd av analytikern Carolina Elvind.

Det har gått bra, helt klart. Odin Small Cap är upp 88 procent på ett år, jämförelseindex Carnegie Small Cap är upp 72 procent under samma period. Odin Sverige har ökat 86 procent på ett år, medan börsens totalavkastningsindex stigit 60 procent.

Embracer går som tåget

Sverigefondens största innehav är datorspelsföretaget Embracer, som gick som en raket på börsen i fjol med en uppgång på 180 procent. Hans Christian Bratterud tror dock bolaget har mer att ge.

”Det är ett av ganska få undantag när det gäller de här tillväxtraketerna. Många av dem har en kraftig vinsttillväxt och sedan en kraftig multipelexpansion på det. I Embracer har man haft en extremt stark vinsttillväxt, men egentligen ingen multipelexpansion”, säger han till Di.

I Odin Small Cap har det blivit en del förändringar. Sinch som sysslar med molnbaserade kommunikationstjänster steg 350 procent i fjol, och blev för stort för att ha med i en småbolagsfond.

Han har också dumpat kontanthanteringsföretaget Loomis, som inte längre finns med i Odin Small Cap.

”Loomis är ett jättebra bolag på många sätt och har en otroligt stark position. Det vi tycker är svårare är att sia om framtiden för kontantmarknaden. I Sverige har kontantanvändandet minskat under många år, även om det inte är lika tydligt i andra länder”, säger Hans Christian Bratterud till Di.

ANNONS
ANNONS

”Kan vara kortsiktig effekt”

Pandemin har inneburit ett kraftigt minskat användande av kontanter, med färre restaurangbesök och minskad fysisk handel.

”Det kan vara en kortsiktig effekt, men det kan också finnas några mer långsiktiga effekter”, säger Hans Christian Bratterud till Di.

Läs mer: Strömhopp från stjärnspäckat fondbolag