Ryssland har gått förbi Iran och Nordkorea och är nu världens mest sanktionerade land – invasionen av Ukraina ledde till 2773 nya sanktioner mot landet, enligt databasen Castellum.ai. 

ANNONS

Tillsammans med tidigare sanktioner kommer Ryssland efter den senaste veckans svar på invasionen av Ukraina upp i totalt 5 530 sanktioner mot landet enligt databasen, vilket gör landet till det som har flest sanktioner mot sig i världen.

Man går därmed om Iran, som har mött 3 616 sanktioner det senaste decenniet för bland annat försök till kärnvapenproduktion och stöd till terrorism, skriver Bloomberg. Sanktionerna innebär straff mot individer, företag och till och med begränsningar för yachter och flygplan.

”Detta är finansiellt kärnvapenkrig och den största sanktionshändelsen i historien”, säger Peter Piatetsky, medgrundare till Castellum.ai och tidigare tjänsteman på det amerikanska finansdepartementet under presidenterna Obama och Trump.

Efter Ryssland och Iran kommer Syrien, Nordkorea, Venezuela, Myanmar och Kuba på listan över de mest sanktionerade länderna.

”Ryssland gick från att vara en del av den globala ekonomin till det enskilt största målet för globala sanktioner och en finansiell paria på mindre än två veckor.”

Många av sanktionerna mot Ryssland som fanns före kriget i Ukraina handlade om att de försökt lägga sig i valrörelsen i USA 2016 och attacker mot politiska motståndare i utlandet.

Den stora majoriteten av sanktionerna riktar sig mot individer, 2427 stycken enligt Castellum.ai. Det kan jämföras med 343 stycken mot juridiska personer, som företag och myndigheter.

ANNONS
ANNONS

Schweiz har flest sanktioner mot Ryssland, 568 stycken, följt av 518 från EU och 512 från Frankrike.

Läs även: Bedömare: Kina vågar inte bryta mot sanktionerna [Dagens PS]