Fler ljudböcker än böcker

Uppdaterad: 15 feb. 2021Publicerad: 15 feb. 2021
Storytels grundare och vd Jonas Tellander.
Storytels grundare och vd Jonas Tellander. Arkivbild. (Foto: TT)

För första gången säljs fler ljudböcker än tryckta böcker. Det rapporterar SVT. 

ANNONS
ANNONS

Förra året var ett rekordår för bokbranschen. Aldrig förut har så många böcker sålts enligt Erik Wikberg, doktor vid Handelshögskolan i Stockholm, som arbetar med en kommande rapport åt Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen.

“Det har varit ett otroligt bra år för branschen, även om vissa handlare har drabbats hårt av coronarestriktioner”, säger Erik Wikberg, doktor vid Handelshögskolan i Stockholm till SVT.

Bokbranschen ökade försäljningen med nästan nio procent jämfört med föregående år, med en totalförsäljning på knappt fem miljarder kronor.

Ljudböcker ökar kraftigt

Den största intäktskällan är fortfarande tryckta böcker, men det är en rejäl ökning i digitala böcker, främst ljudböcker, som driver på utvecklingen. Med knappt 29 miljoner sålda exemplar så säljs det fler ljudböcker än böcker som såldes i drygt 23,5 miljoner exemplar enligt rapporten som Erik Wikberg tar fram.

Digitala böcker stod för omkring en fjärdedel av branschens totala intäkter, framför allt genom abonnemang som ljudbokstjänsten Storytel. Utvecklingen mot mer digitalt läsande har pågått länge, men har exploderat under pandemin. Färre gav sig ut för att köpa böcker i den fysiska handeln, samtidigt som fler fått mer tid och möjligheter till att lyssna.

Läs mer: Storytel går urstarkt – mitt i coronakrisen

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

ANNONS
ANNONS