Tvärt om anser hon att det kan vara sunt för Sveriges statsfinanser.

ANNONS

”Det finns fördelar om banken gör verklighet av planerna”, säger Magdalena Andersson – som föreslagit höjda bankavgifter, vilket fått Nordea att fundera över en utlandsflytt – på en presskonferens på tisdagen.

Om Nordea gör verklighet av hotet kan effekten bli positiv för svensk ekonomi, resonerar alltså Andersson.

”Risken för svensk ekonomi skulle naturligtvis minska”, säger statsrådet.

Dagens Industri berättade i morse om Nordeas överväganden att flytta huvudkontoret utanför Sverige – en nyhet som även DagensPS.se uppmärksammade.

Enligt Nordeas vd Casper von Koskull är sannolikheten ”mycket, mycket stor” att Nordea realiserar sina planer om bankavgifterna höjs på det sätt som regeringen föreslår, vilket i så fall skulle drabba Nordea ekonomiskt hårdast av de svenska storbankerna.

”Det är upp till företag var de väljer att lägga sina kontor. Men jag pekar på att det är klart att det finns risker med det. Det finns också risker med att ha stora banker i ett land”, säger Magdalena Andersson.

Moderaterna går till hårt angrepp på regeringens förslag om höjda bankavgifter.

”Vi driver företag ur landet med den politik som regeringen hotar med att införa”, säger Ulf Kristersson, partiets ekonomisk-politiska talesperson, till Di.

ANNONS
ANNONS

”Det är helt absurt. Det är på många sätt en väldigt dålig utveckling om vi på grund av politiskt felaktiga beslut skulle förlora Nordens största bank”.

MISSA INTE: Nordea hotar med utlandsflytt [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Bankjublet blev kortvarigt [DagensPS.se] >