”Det borgar för en bra aktiemarknad kommande åren”, säger Christer Gardell i stor intervju.

ANNONS

Affärsvärlden har intervjuat Cevians grundare Christer Gardell, som räknar med att coronakrisen snart är över men som ändå konstaterar att alla blivit tagna på sängen av virusutbrottet.

”Jag tror nog att pandemier kan dyka upp på topp-tio när företag listar risker framöver. Man kanske även börjar fundera på vad mer det är vi har missat”, säger Gardell, som uppger att Cevian gjort en del omdisponeringar i portföljen under krisen.

Hemlighetsfull kring innehaven

Dock är han förtegen om vilka de nya innehaven är.

När det gäller Gardells syn på krisen som sådan är bedömningen att den blir kortvarig, säger han.

”I början var både regeringar, myndigheter och företag oförberedda vilket lett till en hel del panik. Inför en eventuell andra våg är man mer förberedd så den behöver inte alls bli lika allvarlig”, spår Christer Gardell i AFV-intervjun och kalkylerar med att företag och ekonomier snart är på banan igen.

Hans egen fond Cevian har, säger han, gått ungefär som börserna i Europa. Men ett av innehaven, Thyssen Krupp, är en besvikelse och har backat omkring 15 miljarder kronor.

Gardell konstaterar utan omsvep att innehavet är Cevians ”stora huvudvärk” även om Nordea, ytterligare ett annat innehav, inte heller levererat som väntat.

Ericsson glädjeämnet

För Gardell och Cevian är förhoppningen att banken rycker upp sig, det är fokus, säger han.

På frågan om ABB tror han på framgång för nye vd:n Björn Rosengren. Och Ericsson-aktien, som också finns i portföljen, går som tåget. Där ser Gardell ”otroligt goda” förutsättningar för telekombjässen att ”tjäna pengar inom Network”, framhåller han.

ANNONS
ANNONS

Men det finns en bransch som sticker ut särskilt som vinnare under pandemin, konstaterar Gardell.

”Om det är någon bransch som vunnit på coronapandemin är det försäkring”, säger han till Affärsvärlden och syftar på att bilar inte körs i samma utsträckning, att inbrotten sjunkit och att ingen reser.

Christer Gardell, som snart fyller 60, rundar av med att säga att han inte tänker fortsätta i samma takt som nu tills han blir 80 och att det ”definitivt” blir mer tennis, som han är en fena på, han tillhör världseliten för seniorer, när det är dags att trappa ned engagemanget på finansmarknaden.