”Det är viktigt att bankerna nu agerar ansvarsfullt och stärker sin motståndskraft i det här kritiska läget”, säger Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen i ett pressmeddelande på tisdagsmorgonen.

ANNONS

Myndigheten ”förväntar sig att banker och kreditmarknadsbolag stoppar aktieutdelningar” i ett läge där coronaviruset skadat samhällsekonomin allvarligt, skriver Fi.

”Utsikterna för svensk ekonomi försämras nu i snabb takt. Därför är det viktigt att värna en stabil kreditförsörjning till hushåll och företag samt att upprätthålla en god motståndskraft i systemet. Här spelar banker och kreditmarknadsbolag en avgörande roll”, heter det i pressmeddelandet från Finansinspektionen, som i dagarna skickar ut brev till samtliga banker och kreditmarknadsbolag med uppmaningen att styrelsernas utdelningsförslag dras tillbaka och att vårens bolagsstämmor beslutar detta.

Enligt Finansinspektionen syftar åtgärden till att bankerna och kreditmarknadsbolagens är motståndskraftiga mot eventuella kreditförluster och kan upprätthålla kreditförsörjningen.

ANNONS
ANNONS