Fed har en stor uppgift framför sig när det gäller att lugna marknaden mitt under ett brinnande krig i Ukraina. Fed-ordförande Jerome Powell kommer ta upp penningpolitiken med kongressen i veckan.

ANNONS

I takt med att inflationen stiger så kommer som bekant Jerome Powell höja räntorna i år, där prognoserna tidigare pekade med upp till 1,75 procentenheter under 2022. 

Vad som tidigare var upp till sju gånger har nu ändrats till fem gånger med en ökning på mellan 1,25 procent och 1,5 procent, sedan Wall Street har skruvat ner sina förväntningar på Fed efter att kriget i Ukraina bröt ut, rapporterar CNBC.

Fed ska övertyga kongressen

I veckan kommer Jerome Powell under två dagar försöka övertyga kongressen om att Fed ska höja räntan men samtidigt är medveten om det nya geopolitiska problemet.

”Balansakten kommer att bli svår”, säger Mark Zandi, chefsekonom på Moody’s Analytics.

Eftersom kriget kan ta olika vägar beroende på vad Ryssland gör härnäst så kommer antagligen Jerome Powell vara mer försiktig i sin penningpolitik och hur mycket han kommer vilja höja räntan, menar Mark Zandi.

Även Peter Boockvar, investeringschef på Bleakley Advisory Group, tror att Fed-chefen kommer avvakta och se hur kriget utvecklar sig.

”Det skulle tillåta honom att på något sätt gå runt den mycket svåra position han befinner sig i,” säger Peter Boockvar.

Trots konflikten förutspår ekonomer att den amerikanska tillväxten fortsätter starkt framåt i år, även om den blir sämre än under 2021. I december förutspådde Fed att BNP:n skulle öka med fyra procent under 2022.

Samtidigt fortsätter inflationen som en ständig huvudvärk för Jerome Powell och med konflikten i Ukraina som hårdnar dag för dag ser det inte ljust ut för världens försörjningskedjor.

ANNONS
ANNONS

Prognoser består

Storbanker som Goldman Sachs och Bank of America har därför inte övergett sina prognoser om sju räntehöjningar i år.

I ett meddelande till kunderna på söndagen uppgav Goldman Sachs att en ”mycket hög inflation” i år ”borde leda till” sju räntehöjningar.

Läs även: Moskvabörsen stängd efter sanktionerna [Dagens PS]