Den amerikanska centralbanken Federal Reserve, Fed meddelade under onsdagen att man lämnar räntan oförändrad. Samtidigt fortsätter ekonomin att utvecklas i rätt riktning.

ANNONS

Federal Reserve behåller styrräntan på 0–0,25 procent, skriver Di. 

Centralbanken uppger att trots att de sektorer som drabbats värst av pandemin och lågkonjunkturen inte har återhämtat sig fullt ut så ser det ljust ut för ekonomin framöver.

Bättre likviditet

Fed köper för närvarande statsobligationer för 80 miljarder dollar och bostadsobligationer för 40 miljarder dollar i månaden och uppger samtidigt att man ska skapa två repofaciliteter – där marknadsaktörer till exempel kan byta statsobligationer och bostadsobligationer mot kontanter – för att skapa bättre likviditet.

Enligt Fed kan räntehöjningar komma redan 2023, tidigarelagt från 2024. Likaså inflationsprognosen för 2021 höjdes till 3,4 procent från den tidigare siffran på på 2,4 procent.

Men för tillfället tänker inte Fed-chefen Jerome Powell ens överväga att höja räntan, vilket han klargjorde under en presskonferens efter räntebeskedet. Trots den nya spridningen av deltavarianten är han inte orolig över ekonomin.

”Det som vi sett när vi fått dessa successiva vågor av coronaviruset det senaste året är att de ekonomiska konsekvenserna blivit mindre våg för våg”, säger Jerome Powell och tillägger:

”Vi får se om så också är fallet med deltavarianten.”

Stigande kurser

Marknaden svarade på räntebeskedet med stigande kurser där S&P500 på onsdagskvällen tagit sig ovanför nollstrecket.

ANNONS
ANNONS

Centralbanken gör inga justeringar vad gäller tillgångsköpen på sammanlagt 120 miljarder dollar per månad och enligt Di blir budskapet från Fed sannolikt ”vänta och se”.

Läs mer: Stort misstroende mot Fed – räntorna höjs snart