Fed, USA:s centralbank, höjer räntan med 0,5 procent. Det är den största räntehöjningen sedan år 2000, och den aggressiva penningpolitiken är för att hejda inflationen som är den värsta på 40 år

ANNONS

Beskedet var väntat: Federal Reserve höjer räntan med en halv procent. Försöket att kyla ned ekonomin och få ned inflationstakten är väntat, något som Dagens PS rapporterat om.

Fed flaggade för fler höjningar

I mars kom första räntehöjningen sedan 2018, då med 0,25 procent, och man flaggade redan då för höjning av styrräntan vid alla Fed-möten som återstår under 2022.

Beslutet röstades igenom enhälligt, enligt Bloomberg. Federal Reserve ska också börja minska balansräkningen från den 1 juni. Till att börja med med stats- och värdepapper för 47,5 miljarder dollar (drygt 468 miljarder kronor) i månaden, för att under tre månaders tid öka till 95 miljarder dollar (drygt 938 miljarder kronor), uppger Bloomberg.

Kriget och Kinas lockdown

”Kommittén är mycket uppmärksam på inflationsrisken”, skriver man i ett uttalande från Federal Reserve, enligt Bloomberg. Man säger också att de beslut om lockdown som Kina tagit förmodligen kommer att förvärra problemen i leveranskedjorna. Också kriget i Ukraina påverkar inflationen i fel riktning, och tynger ekonomin, enligt Feds uttalande.

Kritiken ökar mot Fed

Bloomberg skriver att den amerikanska Centralbanken hoppas att kombinationen av högre lånekostnader och en krympande balansräkning ska innebära att man kan undvika en lågkonjunktur. Fler och fler kritiserar Fed för att ha väntat för länge med att agera. I mars sa ordförande i Federal Reserve till kongressen att man med facit i hand borde ha agerat tidigare.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Deutsche Bank varnar för jätterecession – Fed orsaken [Dagens PS]