Den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, lämnade styrräntan oförändrad i samband med onsdagsbeskedet. Under efterföljande presskonferens uppgav ordförande Jerome Powell att den kommer att ligga vid noll fram till 2024, rapporterar CNBC.

ANNONS

Powell sade också att han inte ser inflationen överstiga två procent förrän 2023. Fed har nyligen kommunicerat att man tänker tillåta en inflation över två procentmålet över en viss period.

Powell beskrev den nya framåtblickande guidningen som ”kraftfull”, vilket gjorde investerare muntra och ledde till initialt stigande kurser innan det vände nedåt.

Sätter ord på besvikelsen

”Investerare blev lurade. De trodde att en förstärkt vägledning betydde något, men när de kikade bakom gardinen insåg de att Fed inte hade gjort någonting och marknaden rullade över”, sade Michael Arone, chefsinvesteringsstrateg på State Street Global Advisors.

Kommittén gav även nya prognoser för BNP, arbetslöshet och inflation under de kommande åren. I år väntas BNP för USA sjunka med 3,7 procent, klart bättre än den nedgång med 6,5 procent som man såg i juni. Samtidigt sänks utsikterna för 2021 till 4 procent, från tidigare 5 procent, och 2022 till 3 procent från 3,5 procent.

ANNONS
ANNONS

Fed sänkte i våras styrräntan till 0-0,25 procent i samband med att USA:s ekonomi gick in i recession till följd av coronapandemin.