Fed kan redan i maj höja räntan med 0,5 procent. Den amerikanska centralbanken höjde förra veckan styrräntan med 0,25 procent, men enligt bankens ordförande gör inflationen ytterligare höjningar nödvändiga.

ANNONS

Bara några dagar efter den senaste räntehöjningen i USA går centralbankens ordförande, Jerome Powell, ut med beskedet om en aggressivare hållning. Det är inflationen som gör det nödvändigt med en kraftig höjning av styrräntan efter sex år av nollränta, enligt Bloomberg.

”Om slutsatsen är att det är lämpligt att agera mer aggressivt genom att höja styrräntan med mer än 25 räntepunkter vid ett eller flera möten, då gör vi det”, säger Powell i ett tal till National Association for Business Economics på måndagen.

Största höjningen på 20 år

Bloomberg skriver att Powell fick frågan om det fanns något som hindrade en räntehöjning med en halv procent i maj, och han svarade att det inte finns några hinder. Det blir i så fall den största räntehöjningen på mer än 20 år. Powell underströk att det inte fattats några beslut i frågan, men att det definitivt är möjligt.

Det är inflationen som driver den möjliga ränteökningen: om den stiger i samma takt som nu är det mycket möjligt att den amerikanska centralbanken intar en mer hökaktig hållning.

Fed: Stark ekonomi – osäker framtid

”Han vill inte hamna i ännu en situation när de agerar för långsamt”, säger Derek Tang, ekonom hos L.H. Meyer i Washington till Bloomberg.

”Han försöker att ligga före. Vi lutade åt en halv procents höjning i juni, men det här talet kan betyda att den flyttas till maj”, fortsätter Tang.

ANNONS
ANNONS

Powell beskrev i förra veckan ekonomin som väldigt stark, och välpositionerad att hantera högre räntor. Före Rysslands invasion av Ukraina spåddes en tillväxt på 2,8 procent under 2022, men nu är läget i högsta grad osäkert.

Läs även: Fem avgörande faktorer på börsen just nu [Dagens PS]