Dagens PS

Pressat Castellum tar in 10 miljarder – aktien faller

Castellum
"Utsikterna för 2023 är tudelade och vi är ödmjuka inför de utmaningar vi har framför oss", säger Joacim Sjöberg, tf vd på Castellum. (Foto: Castellum)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 13 feb. 2023Publicerad: 13 feb. 2023

Fastighetsbolaget Castellum har för avsikt att göra en kapitalinjektion på 10 miljarder kronor via en företrädesemission. Aktien faller tungt på börsen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det framgår av Castellums bokslut där resultatet landar på 1 750 miljoner kronor för 2022, vilket kan jämföras med ett hekårsresultat på 11 828 miljoner kronor 2021.

Resultat per aktie blev nu 6,29 kronor mot tidigare 41,81 kronor per aktie.

Fastighetsmiljardären Rutger Arnhult har som Dagens PS tidigare berättat lämnat både vd-stolen och sin styrelsepost i bolaget.

Läs mer: Rutger Arnhult hängde löst – nu avgår han

Läs även: Arnhult och Kinberg Batra lämnar Castellums styrelse

Roger Akelius satte press på Arnhult

Han fick tidigare utstå svidande kritik från störste ägaren Roger Akelius efter uttalanden om att bolaget hade en betryggande finansiering trots turbulensen på fastighetsmarknaden.

Akelius krävde då att utdelningen i Castellum skulle pausas för att undvika konkurs, och så blev det också. Kort efter Akelius salva togs beslutet att slopa utdelningen tillfälligt till aktieägarna.

ANNONS

Läs mer: Roger Akelius attackerar Rutger Arnhult: “Skitsnack”

Castellum redovisar nu intäkter på 2,3 miljarder kronor för årets fjärde kvartal, viket är en ökning från 1,9 miljarder året innan.

Förvaltningsresultatet uppgick till 912 miljoner kronor under perioden. I Q4 2021 låg det på 1 miljard kronor.

ANNONS

Senaste nytt

Castellums tf vd: Utsikterna för 2023 är tudelade

Värdet på fastighetsinnehavet sjönk under fjärde kvartalet i fjol med 4 procent under kvartalet.

“Den nordiska fastighetsmarknaden har under 2022 påverkats kraftigt av hög inflation, snabbt stigande räntor, avvaktande obligationsmarknad och en inbromsande konjunktur. Samtidigt var efterfrågan på kontor och lager/logistik god och Castellum levererar en ökad nettouthyrning för tolfte kvartalet i rad. Förvärvet av Kungsleden ger en ökad intjäningsförmåga och bidrar till 28 procent tillväxt i förvaltningsresultatet 2022. Utsikterna för 2023 är dock tudelade och vi är ödmjuka inför de utmaningar vi har framför oss. Operationellt taktar Castellums fastigheter och projekt bra samtidigt som finansmarknaden präglas av fortsatt osäkerhet”, säger Joacim Sjöberg, tf vd på Castellum AB, i en kommentar.

Castellum avser genomföra en fullt garanterad företrädesemission om cirka 10 miljarder kronor för att stärka sin finansiella ställning, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Strax efter klockan 9 var Castellums aktie ner med 6,30 procent på Stockholmsbörsen. Vid lunchtid hade kursen tagit tillbaka en del och stod på minus med 4,84 procent. Följ kursutvecklingen här.

ANNONS

Läs också: Arnhult vill inte sälja sina egna Castellumaktier

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS