Dagens PS

Rysslands fastigheter i Finland "potentiellt säkerhetshot"

Finland
Finlands statsminister Petteri Orpo. (Foto: Christine Olsson/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 11 juni 2024Publicerad: 11 juni 2024

Finlands statsminister Petteri Orpo ser det som ett “potentiellt säkerhetshot” att Ryssland i åratal köpt upp fastigheter i Finland.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ryssland köpte upp land och fastigheter i Finland helt lagligt utan några särskilda säkerhetsprövningar under många år, precis som också hänt i Sverige.

I närheten av kritisk infrastruktur

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 har Finland dock vaknat och bedömer det ryska ägandet som en säkerhetsrisk som kan användas emot finska intressen, enligt statsminister Petteri Orpo.

Sedan dess har Finland kartlagt det ryska ägandet i landet.

“Vi ser det som ett potentiellt säkerhetshot att vi har ryska och andra utländska fastighetsägare, markägare i närheten av kritisk infrastruktur”, säger han i en intervju med Bloomberg.

“Sunt förnuft dikterar att om vi observerar en verklig risk för den nationella säkerheten, så borde vi kunna agera.”

Förbereder lag för totalstopp

Finland har stiftat nya lagar om att staten ska kunna stoppa fastighetsförsäljningar innan de händer, och lagstiftning om ett totalstopp för ryska fastighetsköp i Finland är under beredning. Det skulle gälla medborgare i stater vars hemland har befunnits ha “kränkt en annan stats territoriella integritet, suveränitet och oberoende och kan hota Finlands säkerhet”, enligt en preliminär text som publicerades förra månaden, rapporterar Bloomberg.

ANNONS

Risken är att fastigheterna “kan användas för vissa skadliga handlingar eller möjligen som ett brohuvud i samband med någon större operation”, säger Orpo till Bloomberg.

Inga beslut har tagits om sådana åtgärder, och det är för tidigt att säga om “om vi retroaktivt kan tillämpa dem eller om vi kan expropriera fastigheter”, enligt Finlands statsminister Petteri Orpo.

“Det här är en mycket svår juridisk fråga och det är därför vi måste se över hur vi ska gå vidare”, säger han till Bloomberg.

Läs även: Därför är Finland det lyckligaste landet (Dagens PS)

Läs även: Passa på: Putins övergivna fiskevilla i Finland (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS