Dagens PS

Konkursvåg i butiker – ilska över höga hyror

butiker
Höga lokalhyror är enligt Svensk Handel en stor orsak till konkursvågen bland butiker, men det tillbakavisas av Fastighetsägarna. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 19 aug. 2023Publicerad: 19 aug. 2023

“Vi är genuint oroliga”, säger Elisabet Elmsäter Vegsö, näringspolitisk expert på Svensk Handel, om konkurserboomen bland butiker till Dagens Industri där Fastighetsägarna slår tillbaka mot kritiken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt tidningen visar konkursstatistik att detaljhandeln är hårdast drabbad i år av konkurser.

Antalet konkurser steg med 43 procent (jämfört med i fjol) till den höga siffran 550 under årets sju första månader, visar en sammanställning från kreditupplysningsföretaget Creditsafe, skriver Dagens Industri och berättar att ökningstakten av konkurserna var hela 110 procent i juli.

Svensk Handel anser att de de höga lokalhyrorna är roten till den dystra utvecklingen och man räknar med att två av tre kläd- och skobutiker kommer att duka under.

Det rör sig om 3 100 butiker inom segmentet som enligt den skrämmande prognosen har en konkurs framför sig.

“Kostnadsökningarna kommer att fortsätta ge effekt på konkurstalen”, säger branschorganisationens näringspolitiska expert Elisabet Elmsäter Vegsö i artikeln och förklarar att butiker med treåriga avtal “betalar inflationsdrivna hyror”.

Även fastighetsskatten uppges pressa butiker

Vid sidan av inflationstrycket anser branschföreträdare i detaljhandeln att fastighetsägare pressar butiksidkare ytterligare genom fastighetsskatten.

En del butikskedjor säger nu upp sina indexbaserade hyreskontrakt och förhandlar till sig bättre hyror, bland annat Stadium har lyckats bra med den strategin och sportkedjans kontraktschef Johan Reberg säger till Di att han har en känsla av att fastighetsägare “belånat sina fastigheter för högt”, vilket nu slår mot butikernas hyror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Fastighetsägarna: Hyreshöjningarna inte orsaken

Värre blir det nästa år när lokalhyrorna höjs igen till vad som beskrivs som absurda nivåer.

Fastighetsägarnas jurist Johan Kleveland påpekar att handeln under lång tid gynnats av låg inflation i sina indexreglerade hyreskontrakt, som följer KPI (konsumentprisindex).

Nu är inflationen hög men det är inte hyreshöjningar som driver butiker i konkurs, hävdar han i Di.

“Den ekonomiska utvecklingen är negativ just nu, i nästan alla branscher ökar antalet konkurser”, säger Johan Kleveland.

“Det rör sig om en rad faktorer”.

Läs även: Inflationen får dagligvaruhandeln på fall Dagens PS

Läs mer: Kravet på Svantesson: Sänk skatterna! Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS