Han var mest förmögen i Kina och näst rikast i Asien – nu dräneras han på sin förmögenhet och makt. Runt 400 miljarder kronor är puts väck.

ANNONS

Av en förmögenhet på 42 miljarder dollar, cirka 433 miljarder kronor, är det i dag ”bara” omkring 3 miljarder dollar (knappt 31 miljarder kronor) kvar, rapporterar Bloomberg med hänvisning till nyhetsbyråns rikemansindex, Bloomberg Billionaires Index.

Det har gått spikrakt utför för den kinesiska fastighetsbjässens Evergrandes (China Evergrande Group) chef, grundare och styrelseordförande Hui Ka Yan.

Den tidigare så mäktige fastighetsmiljardären blir inte bara fattigare, utan också mer isolerad i Kina. Han har fråntagits sitt politiska inflytande.

MISSA INTE: 5 svenskar äger lika mycket som 5 miljoner [Dagens PS]

Eliten i Kina sade: Du är inte välkommen längre

Hui Ka Yan har varit en av nyckelpersonerna i det politiska rådgivande organet i Kina och dess elitkommitté med 300 medlemmar sedan 2013.

ANNONS
ANNONS

Men inför Kinas kommunistpartis årliga konvent blev han tillsagd, enligt Bloomberg, att inte delta under det Kinesiska folkets politiska konferens (CPPCC), där den absoluta gräddan av Kinas näringsliv bjuds in för att utbyta tankar och idéer om allt från politik till sociala frågar, lagar och ekonomisk tillväxt med ledande regeringstjänstemän.

Utestängningen av Hui Ka Yan från eliten är straffet för Evergrande-gruppens kollaps – trots att han varit medlem i kommunistpartiet i mer än tre årtionden.

Professor: Jag är inte förvånad

”Det är inte alls förvånande att fastighetsmagnater som Hui, som skapade problem i fastighetssektorn med sin överbelåning, är ute på listan”, säger Willy Lam, adjungerad professor vid kinesiska universitet i Hongkong, till nyhetsbyrån.

Det skuldtyngda fastighetsimperiet fick ta största smällen när Kina förra året beslutade om smärtsamma kreditåtstramningar.

Hui Ka Yan är nu petad de kommande fem åren från den inflytelserika CPPCC-konferensen visar en deltagarlista som Bloomberg tagit del.

Drygt 670 miljarder upp i rök för rikingarna

Och det är fler fastighetsmagnater som i dag är utfrysta och inte får medverka på den kinesiska elitkonferensen i Peking i kommunistpartiets regi.

ANNONS
ANNONS

Enligt Bloombergs förmögenhetsindex har Kinas rikaste fastighetstoppar förlorat runt 65 miljarder dollar, över 670 miljarder kronor, de senaste två åren.

Läs mer: Evergrande ska betala skulder: ”Ett avgörande år” [Dagens PS]

Läs mer: 5 svenskar äger lika mycket som 5 miljoner [Dagens PS]