Bostadsjätten vill att hyresgästerna betalar räntekostnader

Uppdaterad: 30 maj 2023Publicerad: 30 maj 2023
PE Heimstaden
Bostadsjätten Heimstaden vill höja hyrorna i Malmö, för andra gången på kort tid.(Foto: BaraBild)

Bostadsjätten Heimstaden vill lägga över de ökande räntekostnaderna på hyresgästerna genom att höja hyrorna. I nuläget ser det ut att drabba tusentals hyresgäster i Malmö.

ANNONS
ANNONS

Heimstaden är Sveriges största bostadsbolag och Europas näst största, och bolaget vill nu höja hyrorna med två procent för 6 000 lägenheter i Malmö, skriver Bloomberg.

Hyresgäster betalar ökande räntekostnader

Om höjningen går igenom kommer den isåfall enbart fem månader efter den senaste hyreshöjningen på fem procent. Skillnaden nu är att Heimstaden vill ha hjälp från de boende att betala de allt högre räntekostnaderna. Heimstadens investeringschef Christian Fladeland menar att “hyresnivåerna måste återspegla kostnadsutvecklingen över tid” och eftersom hyresgästerna tidigare har dragit nytta av låga kostnader och hyror så är det “helt naturligt” att de i dessa tuffa tider också är med och öppnar plånboken.

Likt andra hyresvärdar kämpar Heimstaden med allt högre räntekostnader och har runt 200 miljarder kronor i skulder, enligt SVT. 

Nu börjar krisen inom sektorn komma upp till ytan på allvar.

“Den mest problematiska branschen i Sverige har varit fastighetsbranschen med omfattande korsägande och hög skuldsättning. Heimstaden är ett av de företag som tornar fram som ett av de mest problematiska”, säger Stig Westerdahl, professor i företagsekonomi vid Malmö universitet.

ANNONS
ANNONS

Kritik mot bostadsjätten

Samtidigt kritiserar han bostadsjätten för att vilja lägga över höjda räntekostnader på hyresgäster.

“Man kom sent in till festen när de köpte till uppskruvade priser med hög skuldsättning som följd. Att nu tänka sig att hyresgästerna ska rädda situationen när alla löntagare får sjunkande reallöner är heller inte så vältajmat.”

Läs även: Chockhöjda markhyror – svårt att friköpa mark

Läs även: Här ökar hyrorna 50 procent

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.