Dagens PS

Bopriser i Hongkong de lägsta på fem år

Hongkong är världens minst prisvärda bostadsmarknad, men bostadspriserna i staden är nu de lägsta på fem år
Hongkong är världens minst prisvärda bostadsmarknad, men bostadspriserna i staden är nu de lägsta på fem år. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 07 dec. 2022Publicerad: 07 dec. 2022

Stigande räntor och massflykt av utländska arbetare gör att bostadspriserna i Hongkong nu är de lägsta på fem år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I oktober föll Hongkongs bostadsprisindex med 2,4 procent jämfört med september och är nu på sin lägsta nivå sedan november 2017, det skriver CNBC.

Världens minst prisvärda bomarknad

Enligt en rapport från den franska investeringsbanken Natixis kan Hongkongs fastighetspriser falla med 25 procent från toppen i slutet av 2021, innan priserna börjar återhämta sig.

Hongkong är världens minst prisvärda bostadsmarknad och även i några av stadens största privata bostadsområden har priserna gått ned.

ANNONS

Senaste nytt

Höjde referensräntorna till 4,28 procent

Svagare tillväxtprognoser och covid-19-politiken på Kinas fastland bidrar till nedgången och Hongkongs immigrationskris och stigande räntor är ett framträdande problem.

Nyligen höjde Hongkong referensräntorna till 4,28 procent, något som gjorde att lånekostnaderna blev de högsta sedan mars 2008.

Svag ekonomisk miljö

ANNONS

“Den svaga ekonomiska miljön både i Hongkong och globalt, och snabbt stigande lånekostnader, är de viktigaste bidragen till nedgången i fastighetspriserna”, säger Nelson Wong, forskningschef på fastighetsbolaget Jones Lang LaSalle till CNBC.

Han säger att omfattningen har varit något djupare än väntat, främst på grund av de ökande geopolitiska riskerna som kriget i Ukraina ger och på grund av den kraftiga räntehöjningen.

Många människor lämnar Hongkong

Försämrad fertilitet och en snabbt åldrande befolkning tillsammans med kollapsen i invandring och den ökande utvandringen har, enligt Natixis, påverkat bostadsmarknaden.

Sedan 2021 har massor av Hongkongbor lämnat staden, delvis på grund av de strikta åtgärderna mot covid-19.

Nedgången kommer fortsätta

Från 2015 till 2019 ökade Hongkongs invånare med i genomsnitt 53 000 personer varje år, det är ungefär samma antal som lämnade staden under de två första veckorna i mars i år, enligt Hongkongs immigrationsdepartement.

Nedgången på stadens fastighetsmarknad kommer troligtvis fortsätta ett tag till men enligt Natixis kommer nedgången de kommande två åren gå saktare.

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: CNBC: Hongkongbörsen på 24-årshögsta

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS