Analytiker menar att familjen Perssons återkommande aktieköp i H&M syftar till att köpa ut bolaget från börsen.

ANNONS

”Man kan beskriva det som att Persson successivt köper ut bolaget från börsen. De senaste åren (2017–2022) har man köpt aktier för mer pengar än vad man har tagit emot i utdelning”, säger Magnus Råman, analytiker på Kepler Cheuvreux, till Svenska Dagbladet.

Även Carl-Henrik Söderberg, analytiker på Aktiespararna, är inne på samma spår i tidningen och tror att familjen Persson har som mål att köpa ut modejätten från börsen.

I artikeln framgår det, med hänvisning till Holdings, att familjen Perssons ägande av kapitalet på tio år har ökat till 56 procent från 35 procent, samtidigt som familjen tillskansat sig 78 procent av rösterna från 68 procent av rösterna under samma tid.

Köpt aktier för 50 miljarder fram till 2022

Av de 70 miljarder som familjen fått i utdelning av H&M under perioden 2011-2022 har man köpt aktier för 50 miljarder, skriver SvD.

Dock konstaterar experterna som uttalar sig i tidningen att det kapitalet inte räcker för att köpa ut H&M från börsen.

Med stigande utdelning ökar förutsättningarna för det radikalt.

Enligt Carl-Henrik Söderberg skulle tanken med ett utköp av H&M från familjens sida eventuellt vara att man vill bli lämnad i fred och lösa de problem som bolaget tampas med för att bygga upp en starkare struktur på lång sikt.

ANNONS
ANNONS

Sedan 2015 uppges H&M-aktiens totalavkastning, inklusive återinvesterade utdelningar, stå på minus med 45 procent, samtidigt som börsen är upp med 80 procent under samma tid.

Läs även: Familjen Persson ökar sitt innehav i H&M [Dagens PS]