Dagens PS

Extrem värme kostar över tusen miljarder om året

De arbetare som jobbar utomhus drabbas hårt av extrem värme och det påverkar deras arbete, vilket kostar pengar
De arbetare som jobbar utomhus drabbas hårt av extrem värme och det påverkar deras arbete, vilket kostar pengar. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 aug. 2023Publicerad: 23 aug. 2023

Det här året har jorden haft den hetaste sommaren som någonsin uppmätts. Extrem värme kostar redan minst tusen miljarder om året och det väntas öka.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hög värme kostar pengar när arbetare måste anpassa sig genom att förkorta sin arbetstid eller arbeta långsammare, det rapporterar Fortune.

Över en biljon blir snabbt mer

Extrem värme gör att personer som arbetar utomhus måste ta fler pauser för att inte riskera att drabbas av värmerelaterade sjukdomar.

År 2021 uppskattade Atlantic Council i en rapport att extrema temperaturer kostar ungefär 100 miljarder dollar om året, cirka 1 092,5 miljarder kronor, genom att arbetsproduktiviteten minskar.

Atlantic Council menar att om inte koldioxidutsläppen minskar, eller företag anpassar sig till hetta, kan beloppet fördubblas till 2030 och till 2050 kan det ha nått 500 miljarder dollar, cirka 5 462,4 miljarder kronor.

ANNONS

Senaste nytt

Kan kosta ännu mer

Andra experter tror att kostnaderna för hettan är ännu högre. Miljöforskaren Amir Jina vid University of Chicago har sagt till CBS att klimatförändringar kan leda till förluster på 1 biljon dollar, cirka 10,9 biljoner kronor, i slutet av 2000-talet.

Enligt tidigare Federal Reserve-ekonomen Claudia Sahm är hetta är den “tysta mördaren” vars dödlighet motsäger dess ojämna inverkan.

ANNONS

Hon har rådgivit USA:s kongress och utländska regeringar om finans- och penningpolitik och är bland annat känd för att ha utvecklat en lågkonjunkturindikator som nu kallas Sahm-regeln.

I Bloomberg skriver hon att siffran 100 miljarder dollar maskerar de avsevärda skillnader som finns mellan olika delar av ekonomin.

Hon skriver att exempelvis arbetare på företag är bättre skyddade mot värme än jordbruksarbetare som nästan alltid arbetar utomhus.

Hon menar att även om jordbruket har den största nedgången i produktivitet är den sektorns inverkan på den stora produktivitetsförlusten ganska liten.

Flera miljarder arbetstimmar

I USA jobbar 20 procent av arbetskraften i värmeexponerade sektorer som konstruktion, tillverkning, samhällsservice och transport.

Claudia Sahm påtalar att även utbildningssektorn påverkas eftersom höga temperaturer påverkar studenters förmåga att lära sig.

Enligt The Lancet förlorades 2,5 miljarder arbetstimmar på grund av värme år 2021.

ANNONS

År 2014 fann en annan studie att temperaturer över 30 grader kostar ett genomsnittligt amerikanskt län 20 dollar, 218,5 kronor, per person.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Värmeböljan i Europa når rekordtemperaturer Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS