Som en konsekvens av de osäkra tiderna har priset på guld gått upp på senare tid. Nu kostar ett uns 1 980 dollar. Men framöver kommer vi att bevittna ett större test, säger rådgivnings- och handelsbolaget MKS PAMP Group till Kitco.

ANNONS

MKS PAMP Group opererar inom metallhandeln och övervakar regelbundet uppgifter om värdeutvecklingen.  När det gäller guld ser bolaget en snabbt ökad värdeutveckling på sista tiden till följd av marknadssituationen.

Inflationen har ökat 8,5 procent från mars månad förra året. Ovanpå det ökade amerikanska Producer Price Index PPI med 11,2 procent jämfört med samma tid förra året. Det är ett nytt rekord i prisökningar.

Men det finns tecken på att trenden kommer att nå en kulmen i mars. En del bedömare tror att lättnader i leveranskedjorna och effekterna av en höjd ränta kommer att påverka hur det går.

Guld ökar – kanske för mycket?

Federal Reserves räntehöjningar oroar emellertid fortfarande inte metallmarknaden, där priserna nu stiger kraftigt, skriver Kitco.

“Om det här verkligen är en kulmen på inflationen som tillsammans med hotande 50 räntepunkters höjning från Fed, så skulle guld verkligen handlas mer beskedligt … så är det inte. Priset har gått upp med 30 dollar sedan konsumentprisindex gick upp”, säger Nicky Shiels, strateg på MKS PAMP Group.

Han menar att det hela beror på att människor förenklar och övertolkar idén om guld som en värdereserv i tider av inflation.

När inflationen planar ut kommer det verkliga testet för guldvärdet, menar han.

ANNONS
ANNONS

Just nu, menar Shiels, är det geopolitiska spänningar och inflation som driver upp priset. Men metallens resiliens mot marknadens svängningar är det som i slutändan kommer att betyda mest för vart guldpriset tar vägen under året.

Läs också:

Toppstrategen tipsar: Köp guld och energiaktier [Dagens PS]