Fonder brukar vara en trygghet för investerare under tuffa tider. Men 2022 har varit ett kapitalt misslyckande för fondspararna.

ANNONS

”Vi kan börja med att säga att ingen någonsin sett något liknande”, sade Jim Caron som är chef för makrostrategier på Morgan Stanleys investeringar.

Fondkollaps

Den beprövade metoden att sätta 40 procent av investeringarna i fonder medan 60 procent läggs i aktier, misslyckades under 2022. Fonder brukar ses som en trygg investering under tider av finansiell osäkerhet. Då kan fondernas mindre vinster kompensera för tappet i aktier. Det har inte hjälpt i år.

MISSA INTE: Börsen kan gå upp redan i januari [Dagens PS]

Fondmarknaden har gjort sitt sämsta år någonsin, och inte erbjudit något som helst skydd mot den stormiga börsmarknaden, rappoterar CNBC.

De 500 viktigaste börsnoterade techbolagen i USA, S&P 500, brukar ge en fingervisning för hur den amerikanska börsen mår. De 500 företagen som ingår i indexet handlas på New York Stock Exchange eller NASDAQ och väljs av en kommitté, så att aktierna ska vara representativt för USA:s industri.

ANNONS
ANNONS

S&P 500 tappade 19 procent

Under 2022 tappade S&P 500 hela 19,3 procent.

De svenska pensionsfonderna är ett exempel, som tappat så mycket under året att utbetalningarna faktiskt sjunker 2023. Det har Dagens PS skrivit om tidigare.

Bloomberg US Aggregate Bond har tappat 12,4 procent,  hittills. Det är sämre än det sämsta året hittills, 1994. Då tappade fonden 2,9 procent.

Jim Caron på Morgan Stanley kommenterar året:

”Sämre blir det inte. Det har inte funnits någonstans att görmma sig, ingenstans att gå” sade han till CNBC.

Läs mer om det tuffa 2022:

Starkaste valutan 2022: ”Otippat” [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Kina avslutar året med BNP-skräll [Dagens PS]

Trots kriget – tillväxt i Ukrainas it-sektor [Dagens PS]

Pannrummet hetast på Hemnet 2022 [Dagens PS]