Kriget rasar utanför kontoren, men Ukrainas mjukvarubolag fortsätter att leverera och växa. IT-tjänster är den största exportprodukten efter jordbruksvaror.

ANNONS

”Det finns inte många saker du kan göra i krigstid. Antingen läser du nyheter, hjälper armén eller fokuserar på ditt dagliga arbete”. Så förklarar Zibra Ai:s vd Alex Petrenko att hans startup har överlevt allt från ryska missiler till att personalen går in i det militära.

Det är Ny teknik som har intervjuat ukrainska mjukvaruingenjörer.

Exporten av it-tjänster från Ukraina ser ut att växa från 69 miljarder dollar 2021 till 8,5 miljarder, skriver Ny Teknik.

Lviv It Cluster har publicerat en rapport som visar att Ukraina har 228 000 it-specialister. Omkring  7 000 har anslutit sig till militären, men människor som arbetar med it har fått möjlighet att göra undantag från sin militärtjänstgöring.

Ukrainas it-personal fortsatt eftertraktad

Sigma Software, som är ett ukrainskt bolag under svenska Sigmakoncernen, konstaterar att man har lyckats hålla i gång produktionen trots stress.

Tidigt under invasionen gjorde man det lättare för personalen att arbeta hemifrån, och när infrastruktur och elektricitet började slås ut kunde personalen få tag på det på kontoret.

Delar av arbetskraften har flyttat utomlands, men många arbetar på från sina ukrainska kontor trots oroliga tider. Där finns det bland annat enheter från Starlink som håller internet i gång.

ANNONS
ANNONS

De anställda är trots allt motiverade att jobba och leverera sina produkter. Också antalet startups växer, däribland Zibra Ai, Alex Petrenkos spelutvecklingsbolag. Vd:n berättar att de anställda ofta bokstavligen har arbetat från skyddsrum.

En undersökning visar också att de ukrainska startupbolagen till 76 procent har personal som väljer att stanna i Ukraina.

Läs också:

Blodbad i techbranschen – men uppsagda har det lätt [Dagens PS]