ANNONS
Företrädesemission 27 sep - 11 okt 2023

Expert tonar ner Swedbank-avslöjande

Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 20 nov. 2019
jens_swedbank
"Jag blir bestört och beklämd", säger vd Jens Henriksson om UG:s anklagelser (Foto: TT).

Branschens reaktion på Uppdrag Gransknings program om Swedbanks misstänkta sanktionsbrott är avmattad, säger en expert till Dagens Industri.

ANNONS
ANNONS

“Var det inte mer än så här?”, beskriver han den generella synen som, och menar att programmets fokus på sanktionsbrott kan vara anledningen. Det senaste avsnittet av SVT:s Uppdrag Granskning lades ut på nätet i morse, men det har inte sänt några chockvågor genom finans-Sverige, anser en aktiechef Dagens Industri har talat med.

Avsnittet handlar bland annat om att Swedbank ska ha kringgått sanktioner mot Ryssland i sina avdelningar i Östeuropa.

Lars Söderfjäll, aktiechef på Ålandsbanken, menar att detta har att göra med att brotten som granskas är sanktionsbrott, och det har inte lagts fram några bevis för att dessa är systematiska:

“Det jag hört runt om i marknaden på morgonen är: ‘Var det inte mer än så här?’ Om det nu visar sig att Swedbank begått ett sanktionsbrott — vilket inte är bevisat även om det finns indicier — så spelar det ingen roll om det är tio miljoner eller hundra miljoner det handlar om. Det som spelar roll är om det finns en systematik bakom eller om det är en engångshändelse”, säger han till Dagens Industri.

Swedbanks aktie har på onsdagsmorgonen sjunkit med nästan 4 procent, detta är huvudsakligen en del av en bredare nedgång i banksektorn som beror på att Nordea har sänkt sin rekommendation för övriga storbanker i Sverige, enligt Dagens Industri.

“Är det en engångshändelse kommer det inte att påverka utfallet för banken, det är redan klart att Swedbank kommer att få stora sanktioner och det är inräknat i kursen. /…/ det är mindre negativt än man kunnat befara”, säger han till tidningen.

Både Lars Söderfjäll och andra experter är dock eniga om Swedbank antagligen kommer att utsättas för dryga böter.

“Banken kan ha använts för att kringgå de sanktioner som införts mot Ryssland. Därmed ökar risken för dryga böter”, säger Aktiesparararnas vd Joacim Olsson till Realtid.se.

 

ANNONS
ANNONS
ANNONS
Företrädesemission 27 sep - 11 okt 2023

Investera i framtidens livsmedelsproduktion med svenska foodtech-bolaget Agtira AB. Bolagets affärsidé är att utveckla och sälja odlingssystem samt tillhörande IT-lösningar för framtidens hållbara livsmedelsproduktion i urbana miljöer. För att bemöta den ökande efterfrågan och för att tillföra finansiella resurser för att fullfölja rådande affärsplan genomför Bolaget nu en företrädesemission, läs mer och teckna nedan.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS