Aktiespararna uppmanar Swedbanks ordförande att dumpa sin börsportfölj i konkurrerande Ålandsbanken. ”Klart att det är olämpligt”.

ANNONS

Dagens PS har berättat, med hänvisning till Dagens Industri, att den tidigare S-statsministern Göran Persson, som i dag är styrelseordförande i Swedbank, sitter kvar som aktieägare i Ålandsbanken.

Hans aktieinnehav i Ålandsbanken är större än i Swedbank och på senare tid har Göran Persson gjort miljonklipp på sina aktier i Ålandsbanken, där han tidigare var styrelseordförande.

Swedbanks storägare agerar inte på det som kan vara en intressekonflikt. Men Aktiespararnas vd Joacim Olsson råder Göran Persson att sälja av sitt innehav i Ålandsbanken.

Perssons innehav i bankrivalen ”olämpligt”

Till Dagens Industri (obs, betalvägg) säger Joacim Olsson att ”det är klart att det är olämpligt” att Persson inte följer pilotskolan, det vill säga att styrelse och företagsledning äger en betydande andel aktier i det bolag man har störst engagemang i och inte ruvar på aktier i en konkurrent.

Han uppmanar Göran Persson att sälja aktierna i Ålandsbanken och i stället köpa fler aktier i Swedbank.

Olsson anser, säger han till Di, att Göran Persson nu ”sänder märkliga signaler till marknaden”.

ANNONS
ANNONS

Göran Persson ser själv inget fel i att äga aktier i Swedbank-rivalen Ålandsbanken:

”Nej, det gör jag inte”, har han deklarerat i Di och slagit fast att det är hans fulla ”rätt” att äga aktier i konkurrenten.