Dagens PS

Europa lockar fondproffsen – historisk rabatt

Europa
Globala hedgefondförvaltare säljer av amerikanska aktier och exponerar sig i allt högre grad mot Europas börser. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 26 mars 2024Publicerad: 26 mars 2024

Globala fondförvaltare dumpar amerikanska aktier och ökar exponeringen mot de börsmarknaderna i Europa, skriver Reuters.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan rallyt tog fart i mitten av januari på det europeiska börsindexet Euro STOXX 600 har globala hedgefonder tankat aktier i nästan 70 procent av handelssessionerna, konstaterar Morgan Stanley.

Enligt Wall Street-banken har hedgefondernas portföljexponering mot Europa ökat från 17 procent i slutet av 2023 till cirka 19 procent i dagsläget.

Favoritsektorerna i EU för de globala hedgefondförvaltarna, vars strategier är långsiktiga, är IT-tjänster, industrikonglomerat, halvledare, elektrisk utrustning och verktyg och tjänster inom biovetenskap, framgår det.

Förväntan är att Europa kommer ikapp USA

Reuters sammanställning visar även, med hänvisning till Bank of America Securitas, att det amerikanska jämförelseindexet S&P 500 handlas till 21 gånger framtida vinstuppskattningar, samtidigt som europeiska aktier handlas till 24 gånger vinstprognoserna.

De globala innvesterarna drar ner på sin börshorisont i USA:s och den nordamerikanska kontinenten till förmån för Europa vid sidan av debatten om hur dyra amerikanska aktier är.

Nyhetsbyrån berättar också att Europas STOXX 600 stigit med 6,5 procent i år med det breda, amerikanska börsindexet S&P 500 gått upp 9,6 procent.

Under fjolåret avancerade S&P 500 med 24 procent, nästan dubbelt så mycket som det europeiska börsriktmärket.

ANNONS

Portföljstrategerna på Goldman Sachs bedömer, framgår det vidare, att börserna i “Europa har utrymme att komma ikapp USA” med hänvisning till att rabatten i europeiska aktier bedöms vara på en historisk nivå.

Experter spekulerar samtidigt i om det amerikanska techrallyt är över, bakgrunden är de stora insynsförsäljningarna av aktier från flera tungviktare.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS