Investerarna har just nu rekordmycket kontanter – ”ett berg av pengar”, som Bank of America uttrycker det – vilket kan vara goda nyheter för börsen när pengarna kommer ut på marknaden, rapporterar CNBC.

ANNONS

De totala nettotillgångarna i penningmarknadsfonder steg till 4 814 miljarder dollar under årets första vecka, enligt Investment Company Institute. Det är högre än den tidigare toppen från maj 2020 på 4 790 miljarder dollar under maj 2020, precis i början av covid-19-pandemin.

Pengarna inkluderar både institutionella och privata investerare.

”Det är ett berg av pengar! Även om detta verkar hausseartat, har högre räntor gjort det mer attraktivt att hålla kontanter”, skriver Bank of Americas tekniska forskningsstrateg Stephen Suttmeier.

Köptryck på börsen – eller väntar investerarna?

Om detta pengaberg skulle investeras på börsen skulle det innebära ett rejält köptryck, antagligen med en medföljande börsrusning.

Fast samtidigt frågar sig CNBC ifall investerarna faktiskt har tänkt sig att lägga in pengarna på börsen. De kan vara villiga att vänta på grund av oro kring vinster och räntor, skriver tidningen. Samtidigt genererar penningmarknadsfonder faktiskt några procentenheter i avkastning för första gången på flera år.

”Kontanter inte längre skräp”

Det är med andra ord mycket mer attraktivt att hålla en del av kapitalet i kontanter nu än vad det tidigare varit.

”Kontanter är inte längre skräp. Det betalar en rimlig ränta”, säger Jack Ablin på Cresset Capital till CNBC. Han tror inte alls att det blir någon köpfest på börsen, snarare har andra tillgångsslag blivit betydligt bättre i konkurrensen nu när räntorna har stigit.

ANNONS
ANNONS

”Vi gillar det faktum att obligationsmarknaden äntligen bär sin egen tyngd efter många år. Ur det perspektivet skulle du förvänta dig en ombalansering från aktier till obligationer. De har i princip kämpat mot aktier med en hand bunden bakom ryggen i 10 år eller mer”, säger han.

Läs även: Inflationen ger staten rekordöverskott [Dagens PS]