Dagens PS

Ericsson rasar trots överraskande bra rapport

Ericsson
Anrika Ericsson är ett av Sveriges internationellt mest kända bolag. (Foto: TT)
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 14 juli 2023Publicerad: 14 juli 2023

Svenska Ericsson och finska Nokia rasar på börsen. Ericssons delårsrapport överraskade positivt, men konsumenterna håller i plånboken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ericsson överraskade i dag med en rapport som är bättre än vad analytikerna förväntat sig, något Dagens PS rapporterade på förmiddagen.

Ras för telekombolag

Ericsson drar med sig finska Nokia nedåt på börsen under fredagen. När detta skrivs klockan 15.30 är Ericsson ned runt 10 procent, och Nokia har tappat drygt 9 procent.

En hotande lågkonjunktur får telekombolagen att dra i handbromsen, och skjuta upp digitaliseringsplaner och uppgraderingar av telefoner, uppger Reuters.

“Företagen trodde att efterfrågan skulle öka under andra halvan av året, särskilt i Nordamerika, men nu ser det mer och mer ut som att det skjuts fram till 2024”, säger Kimmo Stenvall, analytiker på OP Markets enligt Reuters.

ANNONS

Senaste nytt

Ericsson säger upp tusentals

Utvidgning av 5G-näten och bredbandsanslutningar får ta mer tid än vad som ursprungligen var tänkt, och Ericsson har tidigare under året sagt att man säger upp 8 500 anställda globalt för att minska kostnaderna.

Ericsson säger enligt Reuters att resultatet av kostnadsminskningarna kommer att synas mer och mer under följande kvartal.

ANNONS

Omstruktureringsprogrammet ska spara 11 miljarder kronor per år, är det tänkt.

“Ljummen” rapport

Enligt Richard Webb, analytiker på CSS Insight, är Ericssons rapport “ok, men inte strålande”.

“Det är lite ljummet”, säger Webb enligt Reuters, och konstaterar att det kan dröja till årets slut innan strategin ger resultat.

Försäljning rasat

“Om några kvartal blir det lättare att göra en bedömning om hur deras strategi fungerar”, fortsätter Richard Webb enligt Reuters. “Jag är försiktigt optimistisk.”

Nokias rapport för andra kvartalet redovisade en minskning i försäljning med drygt 800 miljoner kronor, och man har sänkt förväntningarna på årsförsäljningen med upp till 24 miljarder kronor.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och samhälle? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs även: Visselblåsare får miljarder i belöning – rekordbelopp

Läs även: Nasdaq avslutar utredningen om Ericsson och IS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS