Riskkapitalbolaget EQT har vuxit till ett av världens största investeringsorganisationer. Samtidigt varnar EQT:s ordförande Conni Jonsson för det svenska företagsklimatet.

Sedan starten 1994 har EQT vuxit rejält och förvaltar nu runt 700 miljarder kronor i fonder.

Växa långsamt

Enligt grundaren och ordföranden Conni Jonsson är det dock viktigt att inte växa för fort – eftersom ”med storlek kommer komplexitet och med komplexitet kommer risker”.

”Växer vi för fort ökar också risken för att vi inte kan behålla vår värdegrund och kultur”, säger han till Di.

Han kallar EQT ”den mest välinformerade investeraren i Europa” medan det finns många länder i till exempel Asien och Latinamerika som bolaget kan växa i.

”Vi är nästan ledare i Europa, vi är väl etablerade i USA men det finns mycket kvar att göra.”

ANNONS
ANNONS

Problem i Sverige

Sedan noteringen i september 2019 har aktien rusat med 330 procent och börsvärdet är nu nära 300 miljarder kronor. Samtidigt som bolaget fortsätter uppåt ser Conni Jonsson problem med att växa i Sverige.

”Individen tas alltid bort ur ekvationen, för skulle man acceptera individens betydelse så skulle man också behöva acceptera att individen tjänar pengar”, säger han och fortsätter:

”Vi kan fortfarande rekrytera folk till EQT men vi har svårt att rekrytera till EQT i Stockholm och Sverige på grund av beskattningen och utbildningssystemet”, säger han och klargör att han inte vill lämna Sverige men att EQT kan komma att lägga en större andel investeringar i andra marknader.

Läs mer: Conni Jonsson stämmer PWC på 266 miljoner

 

 

ANNONS
ANNONS