Vladimir Putin uppger att västvärlden inte kommer bli av med sitt beroende av rysk olja och gas under flera år framöver. Dessutom leder de fortsatt höga priserna till att inkomsterna stiger för den ryske presidenten.

ANNONS

Trots nya sanktioner och allt prat om att dumpa rysk olja och gå över till gröna energikällor så är Vladimir Putin inte orolig för att EU kommer bli av med sitt beroende av de ryska energikällorna. I alla fall inte på ett bra tag, skriver BBC.

Han drar redan in en rekordvinst på oljan och gasen. 

Västvärlden kommer inte bli av med sitt beroende av rysk olja och gas

Trots att EU har sagt att man dumpar 90 procent av rysk olja till årsskiftet så har det inte kommit några liknande löften kring gasen, där EU köper 40 procent av sin gas från Ryssland.

Putin fortsätter dra in storkovan, vilket han bekräftade under ett möte med unga entreprenörer på torsdagen.

”Mängden olja minskar på världsmarknaden, priserna stiger”, sa han och tillade:

”Företagens vinster ökar.”

Det bekräftades även av USA:s energisäkerhetssändebud Amos Hochstein som under torsdagen fick frågan i senaten om Ryssland nu tjänar mer på fossila bränslen än före kriget.

”Jag kan inte förneka det”, blev svaret.

Jämför med Sverige

Putin firade samtidigt 350-årsdagen av den ryske monarken Peter den Stores födelse, en härskare som utkämpade ett långt territoriellt krig mot Sverige, som Putin samtidigt jämförde med hans invasion av Ukraina.

ANNONS
ANNONS

”Man får intrycket att genom att slåss mot Sverige så tog han över något. Han tog inte över något, han tog tillbaka något”, sa Putin till publiken vid mötet.

”Det är även vårt ansvar att ta tillbaka och förstärka.”

Läs även: Olja: ”För Norge är det som julafton och nyårsafton samtidigt” [Dagens PS]