Statsminister Magdalena Andersson (S) vill se en tydlig plan istället för mer snack om kärnkraften. ”Svenska hushåll kan inte värma upp sina boenden med hjälp av pratkvarnar”, säger hon. 

ANNONS

Energifrågan har blivit en av de mest aktuella och infekterade i politiken, i takt med att elpriserna skjutit i höjden under vintern. Statsminister Magdalena Andersson (S) gick hårt åt högeroppositionens uppmaningar om nya satsningar på kärnkraft i Sverige under partiledardebatten i riksdagen på onsdagen. I ett replikskifte med Liberalernas gruppledare Johan Pehrson sa hon:

”Högern pratar väldigt mycket om kärnkraft och det är fritt fram att bygga, men det sker inte. Ska man se till att det byggs mer måste man ha en tydlig plan, framför allt hur det ska finansieras. Ska det läggas som en ytterligare avgift på svenska konsumenters elräkningar? Men den planen finns inte, och innan den planen finns blir det där bara prat”, sa statsministern och fortsatte:

”Svenska hushåll kan inte värma upp sina boenden med hjälp av pratkvarnar. De behöver el här och nu, och då måste vi skynda på den utbyggnad som marknaden vill göra här och nu, det vill säga vindkraften. Där hoppas jag att vi kan samarbeta för att snabbt bygga ut billig, förnybar el.”

Även Per Bolund (MP) tog till ordvitsar i energifrågan i en kritik mot moderaternas Ulf Kristersson. 

”Det är ju bara munväder som Kristersson kommer med. Att säga att man är för ett energislag samtidigt som moderater säger nej till vindkraft runtom i landet, i projekt efter projekt. Man säger till och med nej till vindkraftsprojekt till havs, som man knappt ens kan se med kikare från land. Det här visar att man driver en kampanj just för att man bara vill satsa på ett energislag, kärnkraften. Det är en radioaktiv rökridå”, sa han i partiledardebatten, skriver Expressen.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Mål: Flyttbar minireaktor ska byggas i Sverige innan 2030 [Dagens PS]