Fonder med fokus på Energi och Ryssland var de starkaste under den senaste månaden, enligt en sammanställning av Placera baserad på data från Morningstar.

ANNONS

Det var bara tre sektorer som på global nivå klarade månaden på plus. Det rör sig om energisektorn, finanssektorn och sällanköpsvaror, skriver Placera. 

Klart bäst har det gått för energisektorn som är upp 15 procent, strax över oljeprisets uppgång på 12 procent. Naturgaspriserna i Europa är också på rekordhöga nivåer.

Hävstång på oljepriset

Bästa energifond och ettan på listan i Placeras sammanställning över månadens bästa fonder är Schroder ISF Global Energy A Acc USD med en avkastning på över 20 procent.

”Energibolagens hävstång beror på bolagens balansräkning och skuldsättningsgrad samt produktionskostnaden för att ta upp oljan. Det gör att fondernas utveckling kan skilja mycket mot oljepriset över tid. Vid uppgångar går oftast energifonderna betydligt bättre och vice versa vid större oljeprisfall”, skriver Placeras fondredaktör Per Ståhl.

Telekomsektorn backade mest med minus fyra procent och hälsovårdsektorn tappade tre procent.

Europa backar – men Norge och Ryssland upp

Bland regionerna har Europa haft det tuffast och backat 3,6 procent under månaden. En USA-indexfond handlas upp en procent. Rusningen för energi gör att oljestarka länder som Norge och Ryssland toppade fondlistorna.

Pareto Aksje Norge hamnar på en sjunde plats på Placeras topp 20-lista med en uppgång på 8,3 procent. Ryssland har hela sex fonder på topp 20. Gazprom är Moskvabörsens största bolag, och börsen består nästan till hälften av energibolag. Danske Invest Russia A är månadens bästa rysslandsfond, med en uppgång på 8,2 procent.

På topplistan hittar vi också fonder med fokus på Indonesien och Indien, som också gått starkt när energi- och råvarupriserna stiger.

ANNONS
ANNONS

För fonder med fokus på Stockholmsbörsen har det varit oförändrat för storbolagen men småbolagsindexfonderna har gått minus 1,5 procent.

Placera har hämtat sin data från Morningstar med datumet 15 oktober.

Läs även: Fondsparare i Sverige drar ned på risken [Dagens PS]