Medicinteknikbolaget Brighter på First North vill ha in nästan 200 miljoner kronor från sina aktieägare i en ”förmånsemission”.

ANNONS

Det unika med ”förmånsemissionen” är att det inte erbjuds handel med teckningsrätter. Brighter vill ge ut lika många nya aktier som det redan finns i bolaget, till en teckningskurs på 2 kronor. Börskursen ligger på omkring 8,80 kronor. Sammantaget blir det ytterst ofördelaktigt att inte delta, samtidigt som man alltså inte kan sälja teckningsrätter på marknaden, skriver Dagens Industri.

Tunga jurister och seniora bankirer som Dagens Industri talat med dömer ut det ovanliga upplägget eftersom det tvingar ägare att teckna nya aktier, eller sälja av sitt innehav, om de inte vill få sin ägarandel i bolaget halverad. Börsen har också reagerat, skriver tidningen.

”Detta är höjden av dumhet, av sällan skådat slag i börssammanhang. Den som har formulerat releasen visar på genuin okunskap”, säger en senior investmentbankir, enligt tidningen.

ANNONS
ANNONS

Brighter hävdar att upplägget är ägnat att undvika stor kurspress på aktien och blir mycket billigare än en vanlig företrädesemission. Bolaget pekar på att man kan sälja en del av sina aktier för att ha råd att teckna sig för den andel som blir kvar, och att det går att sälja teckningsrätter utanför marknaden.