Dagens PS

Elon Musk ger 150 000 ukrainare internet genom Starlink

Elon Musk ger 150 000 ukrainare internet genom Starlink
SpaceX-raketen tar med sig Starlink-satelliten ut i rymden. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 03 maj 2022Publicerad: 03 maj 2022

Elon Musk och hans SpaceX Starlink har 150 000 dagliga användare i Ukraina. För Ukraina är det ett avgörande stöd för landets infrastruktur, säger landets vice premiärminister Mykhailo Fedorov på Twitter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När Elon Musk aktiverade Starlink-satelliten för Ukraina i mars, och levererade terminaler till landet, gjorde han det möjligt för ukrainarna att fortsätta vara uppkopplade. Den livlinan har visat sig otroligt viktig. Starlink har visat sig kunna slå tillbaka ryska störningsförsök mot den ukrainska kommunikationen, enligt Insider.

Snabbare än Pentagon

25 mars sade Elon Musk att Starlink “stått emot alla hacknings- och störningsförsök”, och Dave Tremper, Pentagon, sade på C4SRNET-konferensen att Starlink motverkat attackerna snabbare än vad militären klarar av, rapporterar Insider.

“Det är en verkligt intressant fallstudie att titta på vilken flexibilitet Starlink visade när de motverkade problemet”, säger Tremper enligt Insider. “Det sätt som Starlink kunde uppgradera på när ett hot kom, vi behöver också den flexibiliteten.”

Att 150 000 ukrainare dagligen använder Starlink för att kunna fortsätta kommunicera är förstås ett nederlag i sig för ryssarna. Att begränsa kommunikationen är ett av målen för den ryska ledningen.

ANNONS

Senaste nytt

Elon Musk ökar antalet terminaler

NBC rapporterade 29 april att det nu finns 10 000 Starlink-terminaler i Ukraina, vilket gör att också de delar av Ukraina som drabbats av kriget fortfarande kan koppla upp mot internet via Starlink.

ANNONS

Fedorov berättade i slutet av mars för Washington Post att landet använde “tusentals” Starlink-terminaler, och sedan dess har antalet vuxit.

Ukraina förblir uppkopplat

“Det här är otroligt viktigt stöd för Ukrainas infrastruktur och för att återuppbygga de förstörda områdena”, säger Fedorov på Twitter. “Ukraina kommer att vara uppkopplat vad som än händer”.

Det var i slutet av februari som Fedorov vädjade till Elon Musk på Twitter om att skicka Starlinkterminaler till Ukraina. Redan nästa dag sade Musk att Starlink aktiverats i Ukraina, och företaget skickade sedan terminaler till landet.

Läs även: Bankir och doldis bakom Elon Musks hemliga bolag 

Läs även: Rysslands oljeproduktion tappar 1 miljon fat per dag 

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS