Efter Teslas börsrally på 700 procent under det senaste året har flera bedömare varnat för en bubbla. Vd:n Elon Musk pekar dock på en faktor som rättfärdigar aktiekursen.

Så sent som i maj i fjol skrev Elon Musk på Twitter att han ansåg att Teslas aktiekurs var för hög. Bolaget har sedan dess passerat flera milstolpar på börsen.

Trots ett kursfall på fem procent efter en svag kvartalsrapport är Tesla det femte mest värdefulla börsbolaget i USA.

Till skillnad från förra våren hävdar dock Teslachefen att bolaget har en rimlig värdering och kursresan har all potential att fortsätta, skriver CNBC.

Det beror på Teslas utveckling av självkörande bilar kan generera stora intäkter, enligt Musk.

Självkörande taxitjänst

Resonemanget går så här, när Teslas mjukvara för självkörande bilar är färdigutvecklad kan tiden en bil dagligen används öka kraftigt.

Framför allt pekar Musk på att bilarna då kan användas som robotaxis – en sammanslagning av ordet robot och taxi – och att Tesla kan sälja mjukvaran som en prenumerationstjänst.

“Om man tillverkar bilar till ett värde av 50 miljarder dollar skulle det vara som att ha 50 miljarder dollar i ökad vinst, för att det i grund och botten enbart är mjukvara”, säger Elon Musk.

Med en vinstmultipel på 20 gånger vinsten skulle det resultera i att Tesla når en bolagsvärdering på 1 000 miljard dollar, enligt Musk.

ANNONS
ANNONS

I det scenariot skulle värdet av Tesla öka med cirka 140 miljarder dollar.

Läge för skepsis

Det är inte den första gången som Elon Musk haussar Teslas utveckling av självkörande bilar.

Problemet är dock att elbilstillverkaren sällan har infriat deras högtflygande löften.

För fyra år sedan sa Tesla att de skulle genomföra den första bilresan genom USA utan människohänder på ratten under slutet av 2017 – vilket bolaget inte har levererat på.

Vidare har Teslas Full Self Driving-paket blivit fällt i en tysk domstol för att de inte kunde infria marknadsföringen om fullt självkörande bilar.

Elon Musk menar dock att utvecklingen går i rätt riktning.

”Jag ser verkligen inte några hinder här”, säger han.

Läs mer: I kväll kan Elon Musk tjäna 58 miljarder [Dagens PS] >>