Dagens PS

Ekonomin i Norge krymper för första gången på länge

För första gången på sju månader krympte Norges ekonomi i februari
För första gången på sju månader krympte Norges ekonomi i februari. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 apr. 2023Publicerad: 12 apr. 2023

I februari utvecklades den ekonomin i Norge svagare än väntat och nu ser den norska statistikbyrån tecken på att tillväxten bromsar in.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För första gången på sju månader krympte Norges ekonomi i februari. Norges så kallade fastlands-BNP sjönk med 0,2 procent, det skriver Bloomberg.

Fastlands-BNP räknar bort olja och gas

När man bedömer tillståndet i ekonomin i Norge räknar man oftast med fastlands-BNP, där intäkter från olja och gas inte räknas med.

Om olja och gas räknas med sjönk Norges BNP med 0,1 procent i februari.

Siffrorna från den norska statistikbyrån, SSB, visar att Norge haft sin första nedgång i ekonomin sedan juli förra året.

ANNONS

Senaste nytt

Väntar sig dämpad tillväxt

Nedgången var i linje med centralbankens prognoser, men enligt en medianprognos i en Bloomberg-undersökning hade analytiker inte förväntat sig någon förändring.

Eftersom BNP kan svänga en del från månad till månad lägger man större vikt på kvartalssiffror.

ANNONS

Från september–november till december–februari var tremånaderstillväxten i fastlands-BNP 0,3 procent, det skriver E24.

Den ekonomiska tillväxten i Norge väntas allmänt dämpas i år jämfört med förra året, bland annat på grund av den höga pristillväxten, de stigande räntorna och svagare internationell tillväxt.

Bilar ökade privatkonsumtionen

I februari steg konsumtionen bland privatpersoner med 1,3 procent i Norge, framför allt drivs konsumtionen upp av bilköp på grund av skattehöjningar på elbilar.

Konsumtion av transportmedel steg med hela 19,1 procent i februari jämfört med januari och det är den största orsaken till ökningen i den totala konsumtionen i Norge.

När bilar räknas bort sjönk den totala förbrukningen med 0,8 i februari, nedgången i varukonsumtion var bred, särskilt som konsumtionen av livsmedel minskade, efter att ha ökat i januari.

Exporten sjönk och importen ökade

Norges export föll med 0,2 procent, mätt i fasta priser, särskilt minskade exporten av råolja, exporten av traditionella varor ökade dock.

ANNONS

Mätt i löpande priser sjönk Norges totala export med 1,5 procent i februari, både priserna och volymen av den totala exporten sjönk, främst drogs den ned av gaspriserna.

Norges totala import, mätt i fasta priser, ökade med 1,9 procent i februari, mest bidrog ökad import av traditionella varor till uppgången, framförallt bilimporten, det skriver E24.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Norge: Energikrisens vinnare delar ut ny jättebonus

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS