Riksbanken måste justera sitt inflationsmål. Det skriver nationalekonomen Klas Eklund i en debattartikel i Dagens industri. ”Trots de lägsta styrräntorna i världshistorien och en våldsam ökning av likviditet har inflationen varit död. De prispressande globala krafterna är så starka att Riksbanken riskerar att skadar ekonomin om den kämpar emot”, skriver han i affärstidningen.

ANNONS

Eklund pekar på att de krafter som pressar inflationen är globala och kraftiga. Ett par miljarder personer har tillkommit i arbetsmarknaden, digitaliseringen, tillfälliga arbeten och gig-ekonomi växer i omfång, är faktorer som han lyfter fram.

”I det läget blir det näst intill ogörligt för en liten, öppen ekonomi som Sverige att på egen hand trycka upp inflationen inom de egna nationsgränserna”, skriver Eklund.

Han menar att penningpolitiken misslyckats totalt. Inte ens högkonjunktur nåddes inflationsmålet trots att samtliga vapen för att få upp inflationen använts.

ANNONS
ANNONS

Han menar att det är läge att långsiktigt se över ett nytt inflationsmål. Fram till dess bör Riksbanken kommunicera att man accepterar en lägre inflation utan att försöka att kämpa upp den med alla till buds medel.