ANNONS
Företrädesemission – sista teckningsdag 25/9 2023

Egen batterifabrik för Volvo lastvagnar

Uppdaterad: 17 maj 2022Publicerad: 17 maj 2022
lastvagnar
Volvo Lastvagnar startar produktion i en egen batterifabrik i Gent. (Foto: Volvo Lastvagnar)

Volvo Lastvagnar startar sin första batterifabrik. Batterierna ska sitta i bolagets helelektriska tunga lastbilar. Det blir Volvos fabrik i Gent, Belgien, som kommer att bygga batterierna.

ANNONS
ANNONS

”Den här investeringen är ett viktigt steg på vägen mot vårt mål att elektrifiera lastbilstransporter. År 2030 kommer minst 50 procent av alla lastbilar vi säljer globalt att vara elektriska”, säger Roger Alm, vd Volvo Lastvagnar, i ett pressmeddelande.

Volvo Lastvagnar skriver också att målet är koldioxidneutralitet till 2040.

Fabriken kommer att använda färdiga celler och moduler från Samsung och fabrikens uppgift blir att montera dem till färdiga batteripack.

Batterierna är särskilt anpassade till de elektriska modellerna Volvo FH, Volvo FM och Volvo FMX.

Volvos batterifabrik återvinner

Batterierna ska kunna återvinnas och återanvändas och anläggningen drivs med förnybar energi, skriver Volvo.

”Just nu pågår en kraftfull utbyggnad av laddningsstationer runt om världen, samtidigt som ellastbilar hela tiden får längre räckvidd och ökad lastkapacitet. Jag är övertygad om att vi kommer att se en enorm omställning av hela lastbilsbranschen inom en snar framtid”, säger Roger Alm.

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS
Företrädesemission – sista teckningsdag 25/9 2023

SaltX har utvecklat en elektrifieringsteknik för utsläppstung industri såsom kalk- och cementindustrin, som möjliggör en tillverkningsprocess fri från CO2-utsläpp. Bolaget har fått ett kommersiellt genombrott med betydande beställningar och intresset för tekniken är stort. Nu genomför bolaget en företrädesemission, sista möjlighet att teckna är 25/9 2023.

Läs mer & teckna här