Efter avslöjandet om läckor av kunduppgifter granskas nu Avanza och Länsförsäkringar av Integritetsmyndigheten, IMY.

ANNONS

Det är Di.se som berättar att Avanza och Länsförsäkringar granskas efter avslöjandet om läckor av kunduppgifter.

Bolagen har har själva, efter uppmärksamheten, lämnat in anmälningar till Integritetsmyndigheten för eventuellt GDPR-brott.

Dagens PS har tidigare rapporterat, med hänvisning till Sveriges Radio, om de misstänkta kundläckorna hos både Avanza och Länsförsäkringar.

Personuppgifterna ska under lång tid ha överförts till den sociala mediebjässen Facebook.

Avanzachefen: ”Väldigt många” drabbade

I fallet med Avanza ska kundernas personnummer, adressuppgifter och telefonnummer ha delats med Facebook, och enligt Avanzas vd Rikard Josefson är det ”väldigt många” av nätmäklarens nästan 1,5 miljoner kunder som drabbats.

Nu inleder Integritetsmyndigheten, IMY, en granskning av både Avanza och Länsförsäkringar.

”I alla verksamheter som hanterar personuppgifter är det viktigt att ha kontroll på hur personuppgifter hanteras och om det finns stöd för behandlingen, inte minst ifall uppgifter förs över till tredje land. Nu vill vi bland annat ta reda på vilka tekniska och organisatoriska åtgärder som bolagen använder för att säkerställa en korrekt behandling av personuppgifter”, förklarar Sandra Arvidsson, jurist på IMY, skriver Di.

Avanza kan ha röjt banksekretessen

I mitten av maj berättade Dagens PS, också med SR som källa, att nätbanken Avanza även kan ha röjt banksekretessen.

Per-Ola Jansson, banksekretess-expert, kommenterade då den bristen på Avanza så här i Ekot:

ANNONS
ANNONS

”Uppgiften om att man är kund i en bank omfattas av banksekretessen. Kan man på något mer eller mindre enkelt sätt bryta sig igenom den, så bryter man sig igenom banksekretessen.”

Och så här sade Avanzas vd om avslöjandet:

”Att den här möjligheten har funnits är något vi kommer adressera omedelbart, för att se om vi kan göra på ett bättre sätt. Men det här bekräftar inte om någon har några pengar hos oss, eller tillgångar. Det finns ju konton som inte har några innehav”.