Dagens PS

ECB fortsätter höja räntan

ECB:s ordförande Christine Lagarde sade på fredagen att banken kommer fortsätta höja räntan
ECB:s ordförande Christine Lagarde sade på fredagen att banken kommer fortsätta höja räntan. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 18 nov. 2022Publicerad: 18 nov. 2022

Europeiska Centralbanken kommer fortsätta höja räntan och kan även behöva begränsa den ekonomiska aktiviteten för att tygla inflationen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För att tackla inflationen har Europeiska Centralbanken, ECB, sedan juli, höjt räntorna med hela 200 räntepunkter, det rapporterar CNBC.

Kan behöva begränsa ekonomisk aktivitet

ECB:s ordförande Christine Lagarde sade på fredagen att banken kommer fortsätta höja räntan och att den ekonomiska aktiviteten kan behöva begränsas för att få ned inflationen.

“Räntorna är, och kommer att förbli, det viktigaste verktyget för att justera vår policyhållning,” sade Christine Lagarde, skriver CNBC.

“Med erkännandet att räntorna förblir det mest effektiva verktyget för att forma vår policyhållning, är det lämpligt att balansräkningen normaliseras på ett mätbart och förutsägbart sätt”, fortsatte hon, skriver CNBC.

Inflationen långt över ECB:s mål

ECB:s inlåningsränta på 1,5 procent ligger inte långt ifrån den så kallade neutrala räntan. De flesta uppskattningar av den neutrala räntan ligger på mellan 1,5 och 2 procent.

Problemet är att inflationen på 10,6 procent ligger långt över ECB:s mål på 2 procent och den lågkonjunktur som med största sannolikhet infinner sig i vinter kommer troligtvis inte minska prispressen tillräckligt för att ECB ska kunna sluta bromsa.

ANNONS

Låter vissa obligationer löpa ut

ECB ska skissa på planer för minskning av balansräkningen i december och processen väntas börja med att banken låter vissa, men inte alla, obligationer löpa ut.

“ECB kommer se till att en fas av hög inflation inte matas in i inflationsförväntningarna, vilket gör att för hög inflation kan befästas”, sade Christine Lagarde, skriver CNBC.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: ECB i konflikt med italienska storbanken Unicredit

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS